Додатки для передвиборчих кампаній: натисніть щоб завантажити!

Що таке додатки для передвиборчих кампаній?

Сьогодні додатки використовуються не лише для музики, шопінгу, або соціальних мереж. Все більше вони стають інструментами політиків та застосовуються у передвиборчих кампаній з метою отримати підтримку виборців та виграти їх голоси.

Додатки для передвиборчих кампаній загалом потрапляють в одну з трьох категорій:

мобільні додатки що покликані підтримати конкретного кандидата або конкретну справу.

додатки для проведення опитувань розроблені з метою поєднувати інформацію зібрану під час усних опитувань з даними, штабів передвиборчих кампаній, та даними, що отримані з комерційних або відкритих джерел.

ігри або додатки з ігровими елементами створені для мобілізації існуючої бази прихильників та залучення нових виборців.

Як вони працюють?

Мобільні додатки дають людям з однаковими політичними поглядами ексклюзивний простір для взаємодії та поширення ідей за межами великих соціальних мереж, де погляди людей зазвичай більш відрізняються. Задля залучення нових прихильників в додатках використовують ігрові елементи, наприклад, за перегляд виборчої реклами, твіти з передвиборчою агітацією, залучення друзів до політичних дискусій ви отримуєте бали та досягнення.

5_19-us-state-voter-list

Знімок екрану America First - офіційного додатку президентської кампанії Дональда Трампа - зі статті в блозі uCampaign, на якому зображений перелік дій, за допомогою яких користувач може отримати бали(абревіатура АР в додатку).


Джерело: ‘Trump and Brexit used a new digital organizing tool to help achieve their surprise victories’, 3 жовтня 2018 року.

Додатки для проведення опитувань нібито дозволяють волонтерам передвиборчих кампаній проводити опитування на місцях більш ефективно. Ці додатки надають інтерв’юерам детальну інформацію про жителів їх району включаючи адреси, імена, за яку партію вони голосували в минулому та які проблеми їх хвилюють. В додатку передбачені готові питання створені індивідуально під кожного жителя. Під час опитувань зібрана інтерв’юерами інформація одразу завантажується та зберігається в центральній базі даних штабу передвиборчої кампанії. Насправді, додатки збирають та зіставляють дані про реєстрацію на вибори, фінансовий стан, кримінальні злочини та іншу інформацію, що є у відкритому доступі. Наприклад, використовуючи NGP VAN's enhanced canvassing app інтерв’юери знають, що в певному будинку проживає ветеран, таким чином вони одразу можуть представити погляди кандидата на питання, що можуть хвилювати цю категорію населення.(1) Деякі додатки також мають ігрові елементи, на кшталт, рейтингу найкращих інтерв’юерів.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот з промо-ролику додатку від NGP VAN, компанії, що забезпечує технічну підтримку кандидатів від Демократичної партії США. Інтерв’юер використовує покращений додаток для опитувань, за допомогою якого зібрані дані одразу завантажуються в базу даних передвиборчої кампанії. На цьому зображенні інтерв’юер записує зібрані дані після проведення опитування. На записі в додатку написано: «Вони мають гарну собаку».


Джерело: ‘Mini VAN & Mini Van Manager’, 20 лютого 2019 року

Ігри та додатки з ігровими елементами: не дивлячись на те, що вони ,ймовірно, не збирають персональні дані та є найменш поширеними серед трьох категорій, онлайн ігри політичної тематики такі як CorbynRun (створена у Великій Британії для підтримки Лейбористської партії) та Super Klaver (спрямована на підтримку нідерландської ліво-центристської партії De Groenen) варті уваги через їх новизну.(2) В цих іграх, які здебільшого використовують восьмибітну графіку та прості звукові ефекти легко розібратися, до того ж вони дозволяють об’єднати гравців навколо політичних цілей. Наприклад, CorbynRun починається зі слів: «ми йдемо наввипередки з часом щоб перемогти скомпрометовану систему…Разом, ми можемо перемогти!»(3) Fiscal Combat, що була створена в 2017 для кандидата в президенти Жана-Люка Меленшона під президентські вибори у Франції показує як кандидат змагається з політичними опонентами щоб отримати гроші для фінансування його реформ в той час як багатії намагаються йому перешкодити. По ходу гри Меланшону протистоять директорка Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард; французький політик Жером Каузак проти якого було відкрито провадження у справі про ухиляння від податків; та колишній президент Франції Ніколя Саркозі.(4) Поєднавши креативні елементи з актуальними політичними проблемами такі ігри пропонують новий шлях залучення аудиторії разом з тим, можливо, розмиваючи кордони реальності та вигадки.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот з гри Fiscal Combat, створеної на підтримку кандидата на президентський виборах у Франції Жана-Люка Меланшона. Головний герой Меланшон вибиває гроші з Крістін Лагард, голови МВФ, з метою фінансування реалізації його програми.


Джерело: ‘Fiscal Kombat’, 20 лютого 2019 року.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот коментаря в мобільному додатку Ted Cruz 2016 зі статті на сайті medium.com. Той факт, що користувач згадує про свою надзвичайну зацікавленість свідчить про те, як додатки інкорпорують ігрові елементи з традиційних ігор.


Джерело: Peters, Thomas. ‘We Are the Stealth Startup that Helped Ted Cruz Win Iowa’ 5 лютого 2016 року.

Як використовуються ваші дані?

Додатки для передвиборчих кампаній збирають різні типи даних, які можуть бути однаково корисними і для передвиборчої кампанії і для розробника допомагаючи йому налаштувати додаток таким чином, щоб зібрати ще більше даних. Реєстрація в них, як правило, безкоштовна, і за словами самих розробників вартість розробки та підтримки додатку «компенсується [цінністю] даних, які [через нього] можна зібрати».(5)

Додатки для передвиборчих кампаній, зазвичай, збирають чотири види даних: (6)

↘ Дані, що, надаються самим користувачем (такі як ім’я, електронна скринька, телефонний номер, поштова адреса, стать та вік).

↘ Інформація про те в яких соціальних мережах зареєстрований користувач. Деякі додатки мають систему винагород, іншими словами, користувач може отримати бали, надавши доступ до контактів своєї телефонної книги, завдяки чому в штабі передвиборчої кампанії можуть перевірити чи є відповідні контакти в їх власному переліку виборців. Якщо в телефонній книзі користувача додатку є людина, яка не впевнена за кого голосувати, користувачу буде запропоновано запросити таку особу в додаток за допомогою наперед підготовленого повідомлення. Томас Пітерс (англ.Thomas Peters) , виконавчий директор компанії uCampaign пояснив як їх додаток Ted Cruz 2016 працював з виборцями, що не визначилися за кого голосувати використовуючи вже зібраних з телефонних книжок даних: «Якщо ми бачимо, що ви маєте 10 друзів в Айові, які можуть бути потенційними прихильниками Круза, - в такому випадку ми запропонуємо вам зв’язатися з цими людьми».(7)

5_19-us-state-voter-list

Одним зі способів збору даних передвиборчими додатками є запит про надання додатку доступу до телефонної книги. Це скріншот із блогу компанії uCampaign, яка займалася розробкою додатку America First для президентської кампанії Дональда Трампа. Ми бачимо як додаток звертається до користувача із запитом про надання доступу до контактів. Додаток додає ігрові елементи в процес вимірюючи як багато особистих повідомлень відправив користувач з метою виконати «персональне досягнення».


Джерело: ‘Trump and Brexit used a new digital organizing tool to help achieve their surprise victories’, 3 жовтня 2018 року.

↘ Іншим способом отримання персональних даних є опитування чи вікторини в рамках додатків. За словами Пітерса, користувачі додатку пройшли більше ніж 20 000 опитувань в яких були питання про їх особисті дані, їх друзів та сусідів. Таким чином, завдяки опитуванням створюється цінна багатопрофільна база даних в якій є інформація про політичні погляди, рід діяльності та коло спілкування прихильників певної політичної сили – необхідна інформація для сучасної, цифрової передвиборчої кампанії.(8) Хоча Cambridge Analytica не займалися розробкою додатків, дані які вони зібрали для своїх психометричних профілів отримані з «This is your digital life” – один з багатьох додатків про тип особистості, який був доступний на Facebook.

↘ Дані про поведінку користувача отримані через взаємодію з додатком. Якщо користувач надає перевагу відео, а не тексту – ця інформація може бути збережена та використана в майбутніх версія додатку.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот додатку Vote Leave зі статті в блозі uCampaign, на якому зображені бейджи, які можуть розблокувати користувачі збираючи бали (‘action points’ (‘AP’). Користувачі можуть також порівняти свою загальну кількість балів з балами свої друзів та інших користувачів.


Джерело: ‘Trump and Brexit used a new digital organizing tool to help achieve their surprise victories’, 3 жовтня 2018 року.

Деякі приклади

Індія: Офіційний мобільний додаток Прем’єра Індії Нарендри Моді – NaMo, запущений у червні 2015 мав «донести до користувачів останню інформацію» та важливі оновлення, що стосуються його уряду. В березні 2018 з’ясувалося, що версія додатку для Android зверталася с запитом дозволити доступ до 22 різних функцій смартфону, які безпосередньо стосуються персональних даних користувачів, включаючи доступ до камери, мікрофону, контактів, фотографій та геопозиції. (На противагу, індійська версія додатку Amazon звертається с запитом про доступ до 17 функцій).(9) Також, за допомогою NaMo ,ймовірно, були зібрані персональні дані 1,7 мільйонів членів Національного кадетського корпусу (гілка індійської армії) задля покращення особистої взаємодії між прем’єр-міністром та кадетами. (10)

Домініканська республіка: в 2012 році Даніло Мадіна від партії Dominican Liberation майже став президентом Домініканської республіки. Через чотири роки, після розслідування проведеного в самій країні, та на технологічній базі його передвиборчої кампанії Мадіну було переобрано з набагато більшою кількістю голосів. Його додаток, Danilo 2016, завантажили близько 14 000 тисяч разів, і це в з країні населенням 10,65 мільйонів. Приблизно 65 відсотків осіб, що завантажили додаток дозволили йому доступ до своєї телефонної книги, та майже всі погодилися отримувати оповіщення. За допомогою додатку користувачі реєструвалися на партійні заходи, поширювали контент в соціальних мережах, передивлялися відео, поширювали селфі з Медіною, шукали в GPS місце розташування виборчих дільниць, а також розповідали про те, що вони вже проголосували та запрошували зробити це своїх друзів. Загалом, рахуючи скільки дій зробили користувачі додатку на підтримку переобрання президента Мадіни в uCampign називають цифру, яка перевищує 360 тисяч. В uCampaign хваляться, що додатки для передвиборчих кампаній на підтримку окремих кандидатів чи інших політичних цілей були завантажені більше ніж 600 000 разів – на дев’яти мовах, в 12 країнах.(11)

Франція: напередодні президентських виборів 2017 у Франції, в рамках передвиборчої кампанії Ніколя Саркозі було розроблено мобільний додаток Knockin, що показував адреси осіб, які знаходилися в базі даних штабу передвиборчої кампанії, – це мало допомогти інтерв’юерам в проведенні опитувань. Червоною крапкою на карті відмічалися адреса та ім’я кожної людини, яка була в базі даних. Інтерв’юери використовували ці дані поблизу будинків потенційних виборців та зверталися до них прямо по імені. Така нав’язливість призвела до публічного невдоволення та розслідування державним органом захисту даних, який, між тим, дійшов висновку, що робота додатку не порушує закон. (12)

5_19-us-state-voter-list

Скріншот додатку Knockin, який розробила та використовувала команда кандидата в президенти Ніколя Саркозі. На зображенні ми бачимо карту з червоними крапками, якими позначені адреси прихильників правого кандидата. Додаток викликав громадське обурення та загалом вважається таким, що порушує особистий простір.


Джерело: ‘France: Data Violations in Recent Elections’, 7 жовтня 2018 року.

Як дізнатися, що відбувається з моїми даними?

Щоб точно зрозуміти до якої інформації додаток отримує доступ потрібно читати політику конфіденційності, яка в різних додатках відрізняється, і зазвичай, занадто довга для ознайомлення. Можна піти й іншим шляхом, просто знайти явно політичні додатки у своєму смартфоні та пошукати інформацію про їх політику конфіденційності в інтернеті.

Навіть офіційні додатки передвиборчих кампаній не гарантують безпеки. Наприклад, мобільний додаток від Теда Круза ідентифікував ІМЕЙ-номер телефону, що застосовується для визначення місцезнаходження пристрою, та ,потенційно, дає можливість використовувати телефон для стеження або підслуховування.(13)

Навіть захищені додатки можуть, а часто, зберігають за собою право передавати зібрані дані третім сторонам. Отже, навіть якщо ви повністю ознайомилися з політикою конфіденційності та зрозуміли, які дані збирає додаток важко знати напевно як вони будуть використані в подальшому.

Висновки

↘ Загалом, представники передвиборчих кампаній заявляють, що завдяки додаткам проведення кампаній стає більш ефективним.

↘ Додатки покращують ефективність опитувань, що дозволяє підвищити явку на вибори.

↘ Додатки для передвиборчих кампаній збирають багато даних, більшість з яких зібрана без відома користувача та його однозначної згоди.

↘ Виборці, які не хочуть отримувати повідомлення від певних політичних сил також не захищені від того, що їх імена, електронні адреси, місця роботи, веб-сайти, які вони відвідують або інші дані будуть отримані без їх відома, або дозволу лише тому, що їх номер є в телефоні людини, яка завантажила додаток.

↘ З’ясовуючи місця проживання та підбираючи цікаві теми для опитувань, додатки можуть зробити взаємодію більш персоналізованою. Тим не менш така взаємодія викликає відчуття вторгнення в особистий простір.

↘ Компанії, що керуються принципом «правильних дверей» та «правильних дзвінків» намагаються не витрачати ресурси на тих, хто вважається політично неактивними. (14)

↘ В той час як ігрові додатки для передвиборчих кампаній можуть допомогти заробити соціальний капітал «найкращим гравцям», вони також можуть спричинити тиск на деяких виборців, примушуючи їх бути більш політично активними аби накопичити більше балів в додатку.(15)

↘ Через те, що додатки розраховані лише на людей зі схожими поглядами вони не охоплюють всю ідеологічну різноманітність думок, які ми можемо знайти у великих соціальних мережах, таким чином ризикуючи створити замкнені групи, які матимуть упереджене ставлення одна до одної.

↘ Оскільки ці додатки часто продовжують свою роботу в різних формах й після виборів, вони створюють прецедент, в якому нескінченна передвиборча кампанія стає реальністю.

Автор: Варун Башукарла


  1. Haley Thompson, ‘How NPG VAN’s Software Fixed Canvassing’, Chronicle of the Week, 16 April 2018, https://chronicleweek.com/2018/04/ngp-vancanvass- solution/, accessed 3 December 2018.
  2. ‘Episode 41: Online Political Games’, Simplecast (podcast), 1 January 2018, https://simplecast.com/s/7a499a50, accessed 3 December 2018.
  3. https://corbynrun.com/, accessed 3 December 2018.
  4. ‘Fiscal Kombat: French presidential candidate Jean-Luc Melenchon stars in video game’, 11 April 2017, https://www.bbc.com/news/worldeurope- 39569301, accessed 20 February 2019.
  5. Sean J. Miller, ‘Should down-ballot campaigns invest in an app?’, Campaigns & Elections, 12 April 2017, https://www.campaignsandelections.com/ campaign-insider/should-down-ballot-campaigns-invest-in-an-app, accessed 20 February 2019.
  6. Thomas Peters, ‘We Are the Stealth Start-up that Helped Ted Cruz Win Iowa’, Medium (blog), 5 February 2016, https://medium.com/@uCampaignCEO/ meet-the-stealth-startup-that-helped-ted-cruz-win-iowa-fea6745b8a6d, accessed 3 December 2018.
  7. Scott Detrow, ‘Cruz’s Crew: You Play the Game but It’s the Campaign that Scores’, NPR’s Morning Edition, 9 November 2015, https://www.npr. org/2015/11/09/455225893/cruzs-crew-you-play-the-game-but-its-thecruz- campaign-that-scores, accessed 5 July 2018.
  8. Peters, ‘We Are the Stealth Start-up that Helped Ted Cruz win Iowa’.
  9. The day after these findings were published, the app’s privacy policy was updated to allow sharing of data with third parties. Krishn Kaushik, ‘Narendra Modi App asks for sweeping access’, The Indian Express, 26 March 2018, https://indianexpress.com/article/india/namo-app-asks-for-sweeping-accesscamera- audio-among-22-inputs-facebook-data-leak-5111353/, accessed 4 December 2018.
  10. Aman Sharma, ‘Modi’s digital cabinet: NaMo mobile app to tap ministers and MPs’, The Economic Times, 1 August 2016 https://economictimes.indiatimes. com/news/politics-and-nation/modis-digital-cabinet-namomobile- app-to-tap-ministers-mps/articleshow/53482384.cms, accessed 4 December 2018
  11. Thomas Peters, ‘We built the app that helped reelect the president of the Dominican Republic by a landslide’, Medium (blog), 22 May 2016, https:// medium.com/@uCampaignCEO/we-built-the-app-that-helped-reelectthe- president-of-the-dominican-republic-by-a-landslide-28cf3666c050, accessed 20 February 2019.
  12. Judith Duportail, ‘The 2017 Presidential Election: The arrival targeted political speach in French Poliitics’, Tactical Tech, https://ourdataourselves. tacticaltech.org/media/ttc-influence-industry-france.pdf, accessed 20 February 2019.
  13. Tim Starks, ‘Report: Presidential campaign apps failing to safeguard data’, Politico, 25 April 2016, https://www.politico.com/story/2016/04/2016- campaign-apps-fail-222394, accessed 3 December 2018.
  14. NGP VAN promotional video, https://www.youtube.com/ watch?v=xY0ZaIONwjI, accessed 20 February 2019.
  15. Aarti Shahani, ‘Mobile Apps: a digital take on political canvassing’, NPR, 1 November 2012, https://www.npr.org/2012/11/01/164129881/ mobile-apps-a-digital-take-on-political-canvassing, accessed 3 December 2018.