Геотаргетинг: Політична ціна вашого місцезнаходження

Що таке геотаргетинг?

Геотаргетинг - це практика використання інформації про місцезнаходження - від міста, в якому ви живете, до точних координат GPS - для таргетування на вас на конкретної реклами або месседжів. Геолокація дозволяє дізнатися, де ви живете, де працюєте і чим займаєтеся у вихідні дні. Де ви займаєтесь спортом, купуєте продукти, або дивитесь кіно- все це може стати відомим завядки геотаргетингу. Завдяки настільки великому потенціалу для виявлення того, що вас цікавить і що є важливим для вас –данні про місцезнаходження є дуже цінним ресурсом для політичних кампаній.

Політики вже давно пвикористовують геотаргетинг, по різному розцінюючи певні політичні переваги в окремих округах. Сьогодні, завдяки вагомій інформації щодо звичок, отриманої з даних про місцезнаходження, можливо набагато точніше переорієнтовуватися на потреби виборців . Політичні партії можуть використовувати інформацію про ваше місцезнаходження з різних джерел , включаючи форми самозвіту, загальнодоступні списки виборців, приватних компаній і брокерських даних, служби з підтримкою визначення місця розташування; API-інтерфейси, підключені до додатків на основі визначення місцезнаходження, дані, ліцензовані сторонніми провайдерами та багато іншого.(1) Дані про місцезнаходження стануть ще більш доступними, пропорційно до збільшення кількості приладів та практик відстеження(2). Використовуючи ці дані, політичні кампанії будуть як і раніше мати можливість таргетувати свої повідомлення на певні райони, політичні мітинги або події, або навіть на окремі сім'ї, зі збільшенням ступеня деталізації і точності.

Геотаргетинг може приймати різні форми, але є три найбільш поширених типу:

Геозона: Створення віртуального периметру навколо точки інтересу для передачі повідомлення тільки тим, хто розташований в ній. Геозони можуть бути встановлені навколо окремих будівель або навколо ділянок з радіусом в декілька миль.

IP-таргетинг: збір інформації про місцезнаходження з IP-адрес (інтернет-протоколу) і таргетингу повідомлень на основі інформації про місцезнаходження IP.

Геотаргетинг з мобільних джерел і іншої техніки: таргетування політичних повідомлень на менш деталізовані географічні сегменти або верстви населення, шляхом реклами на мобільні пристрої або в поштову скриньку.

Деякі види геоорієнтованого мікротаргетування відбуваються практично в кожної виборчої кампанії з основними ресурсами по всьому світу; майже всі кампанії використовують популярні технологічні платформи для геотаргетингу реклами, будь то на рівні міста, району, кварталу або окремої сім’ї. Більш складні форми геотаргетингу неминуче стануть більш поширеними в міру того, як компанії, що пропонують такі послуги розширять свої пропозиції і знизять свої витрати в цьому процесі.

Як ваші дані можуть використовуватися?

В цілому, ви можете уявити собі дані геолокації як скупчення точок, що представляють різних людей, що переміщаються по карті між будинком, роботою, громадським транспортом, концертом, парком і знову будинком. Сама по собі ця інформація трохи безглузда. Вона стає цінною лише тоді, коли до неї застосовуються припущення і тлумачення ,які можливі на основі інших джерел інформації. Трасування розташування людини, яка часто відвідує тренажерний зал, не має інтересу для політики, поки не буде підтверджено, що людина, наприклад, зацікавлена здоровим образом життя. Ваш поштовий індекс може вказувати на ваші політичні переконання, в поєднанні з даними про місцезнаходження, як наприклад супермаркет, який ви регулярно відвідуєте, він може вказувати на ваше ставлення до певних екологічних проблем. Ви можете припустити, що деяка частина ваших даних про ваше місцезнаходження, незалежно від того, де ви живете або координати вашого мобільного телефону, буде цінним ресурсом для політичних менеджерів, які мають намір націлити рекламу на вас.

Все частіше компанії, не пов'язані з політикою - такі, як Weather Channel (належить IBM) і Snapchat, почали надавати доступ до зібраних ними даних про своїх користувачів для політичних цілей. У 2012 році Weather Channel оголосив про партнерство з компанією Jumptap, що займається політичною рекламою у додатках для смартфонів. Дані про місцезнаходження, які нібито використовувалися для надання прогнозів погоди користувачам, були доступні менеджерам політичних кампаній, як зазначалося на веб-сайті Weather Company, до того, як було видалено.

snap-success

_З допомогою Національного Республіканського Сенаторського Комітету, в перевиборчі кампанії Роба Портмана 2016 року були задіяні технології геофенсінгу та геофільтрації Snapchat з метою підвищити впізнаваність імені сенатора Портмана серед виборців у штаті Огайо. За оцінками Snapchat впізнаваність кандидата зросла на 10,8%. Джерело: Snapchat_

Дані про місцезнаходження з Snapchat також використовувалися в політиці. На позачергових виборах у Великій Британії в 2017 році Лейбористська партія використовувала Snapchat, щоб спонукати молодих людей проголосувати за допомогою пошуку конкретного місця для їх голосування. Повідомлення було переглянуто 7,3 мільйона разів, і 780 000 людей використовували цей інструмент для пошуку своєї виборчої дільниці.(4) У США Snapchat розгорнув кампанію по реєстрації виборців перед проміжними виборами в Конгрес 2018 року.(5) Політичні кампанії також почали використовувати IP-таргетинг. Політичний консультант DSP political, що базується у Вашингтоні, округ Колумбія, використовувала IP і cookie-таргетинг для обслуговування восьми мільйонів цифрових відео трансляцій 450 000 виборцям під час федеральних виборів в Канаді в 2015 році. Компанія стверджує, що її робота були настільки успішною, що з тих пір вона брала участь в двох канадських виборчих кампаніях місцевого масштабу. Ліберальні демократи в Великобританії використовували компанію Digital Element, що отримала назву "Global IP geolocation leader", на загальних виборах 2015 року.(7)

Кілька прикладів

У Сполучених Штатах: у квітні 2016 року, коли американський сенатор Ліза Мурковскі домагалася переобрання в штаті Аляска, її команда створила рекламу націлену на одну будівлю. В оголошенні говорилося про підтримку сенатором Мурковскі будівництва 11-мильної дороги через заповідник дикої природи в її штаті, проти якого в той час виступало Міністерство внутрішніх справ (Федеральне агентство, яке опікає національні парки).Певно, її кампанія розгорнула геозону навколо штаб-квартири міністерства внутрішніх справ, всього в декількох кварталах від білого дому. Посадові особи, які працювали в будівлі, переглядаючи свої стрічки новин під час обіду побачили рекламу Мурковскі, яка з'явилася приблизно 7000 разів. У січні 2018 року голова Департаменту Внутрішніх Справ офіційно схвалив будівництво дороги.(8)

У Гайані: базується в США компанія по виробництву рекламних технологій El Toro допомогла привести кандидата в президенти від опозиції Девіда Грейнджера до перемоги в 2015 році завдяки використанню їх послуг по IP-таргетингу. El Toro, вочевидь, співвіднесла IP-адреси користувачів з їхніми домашніми адресами, що дозволило кампанії Granger відправляти індивідуальну рекламу окремим родинам і на їх пристрої, навіть коли вони покидали свої будинки або офіси. Це було особливо помітною, оскільки уряд Гайани контролював телебачення і радіо;El Toro стверджує, що вона використовувала свою технологію IP-таргетування в ході більш ніж 2000 виборів по всьому світу і була здатна орієнтуватися на виборців на основі їх фактичного розташування в будь-який момент протягом попередніх шести місяців.

el-toro-1

_В El Toro стверджують, що вони приймали участь у 2-х тисячах передвиборчих кампаній, та, що їх клієнти можуть таргетувати виборців на основі їх фізичного місця перебування в будь-який момент протягом 6 місяців. В компанії кажуть, що їх перевагою є те, що на відміну від конкурентів, вони співставляють онлайн адреси виборців з їх фізичними адресами, не лише за допомогою cookies або статистики. Джерела: El Toro Political Digital Advertising, El Toro Political Advocacy_

У Франції: фірма Liegey Muller Pons (LMP) надала послуги з проведення виборів для більш ніж 1000 кампаній в шести європейських країнах. Оскільки французьке законодавство зазвичай забороняє таргетинг на індивідуальному рівні, LMP допомагає кампаніям вирішити, які локальні зони і виборчі дільниці повинні бути пріоритетними, грунтуючись на тому, які з них вважаються більш придатними для ідей кандидата.(12) LMP співпрацювала з Cloud Factory, що базується в Непалі, для обробки даних геопросторових зображень, щоб допомогти команді Еммануеля Макрона в 2017 році виділити найбільш ефективні виборчі дільниці.У блозі під назвою "Французька президентська кампанія рухається до перемоги за допомогою геопросторового штучного інтелекту ", Cloud Factory описує, як вона допомогла LMP « візуалізувати результати виборів, демографію виборців, тенденції голосування і іншу інформацію, яка допомагає кандидатам краще зрозуміти свої виборчі округи». У ньому також говориться: " геопросторові локації можуть дозволити кандидатам визначати цільові області та потенційні можливості для зв'язку з виборцями. Це може допомогти співробітникам на місцях координувати свої дії з колегами в офісі, щоб визначити найкращі місця для мітингів, та інших передвиборних заходів"(13).

cloudFactoryBlogPostText

_Зображення з прев’ю блогу Cloud Factory щодо того як геокосмічні технології компанії можуть допомогти в проведенні передвиборчих кампаній. Джерело: Cloud Factory_

Висновки:

↘ Оскільки наші історії місцезнаходжень відображають те, де ми проводимо наш час, і, відповідно, які види діяльності ми вважаємо за краще, вони можуть відкрити інтимну і особисту частину нашого життя.

↘ Геолокаційні дані легко доступні для тих, хто в змозі заплатити за доступ.

↘ Оскільки геолокаційні дані мають сенс у тандемі з припущеннями і інтерпретаціями, зробленими на їх основі, вони можуть бути схильні до упередженості. У той час як частина цієї упередженості стосується точності зроблених висновків, більше турбує те, як ці упередження можуть підірвати демократичні принципи, наприклад, шляхом виключення людей з політичного процесу.

↘Більшість людей не обізнані про методи геолокації, користуються додатками з цією функцією.

↘ Геотаргетинг вимагає, щоб кампанії вибирали області для включення і області для виключення зі своїх політичних пропагандистських зусиль, що посилює ризик повного виключення певних груп з демократичного процесу. Деякі служби визначають «зони високої цінності», що призводить до того, що деякі задаються питанням, як ці ж служби відносяться до «малоцінних» областях.(14) Інші наголошували на важливості того, що «організації мають можливість створювати групи підтримки, щоб повідомлення про них не доходили до певної групи населення», піднімаючи питання про те, як геотаргетинг може бути використаний для припинення або виключення виборців.(15)

↘ Методи, засновані на геолокації, вже використовуються суперечливими способами. Жінки, які відвідують клініки по абортам в декількох американських містах (включаючи Нью-Йорк, Сент-Луїс і Піттсбург), були таргетованні на рекламу з геозоною від активістів по боротьбі з абортами.(16) Також було задокументовано повідомлення про юридичні фірми, що розсилають оголошення пацієнтам у відділеннях невідкладної допомоги.(17) Подібна тактика геотаргетингу може бути використана для досягнення етично сумнівних цілей і піддається дуже незначному нагляду.

Автор: Варун Башукарла


  1. Allison Schiff, ‘2017 Marketer’s Guide To Location Data’, AdExchanger, 8 May 2017, https://adexchanger.com/mobile/2017-marketers-guide
  2. ‘‘Location Tracking and the Trouble With “Opting In”’, Ad Age, accessed 6 June 2018, https://adage.com/article/digital/mobile-location-troubleopting/306121/.
  3. Andrew Blankstein, ‘The Weather Company app sued over claims it sold location data’, 4 January 2019, https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/ weather-channel-sued-over-claims-it-sold-location-data-its-n954706. Original source, www.theweathercompany.com/newsroom/2014/08/19/ weather-channel-partners-jumptap-national-election-advertising
  4. Andrew Gwynne, ‘Theresa May Called a Snap Election, but We in Labour Had Snapchat. No Contest | Andrew Gwynne’, The Guardian, 15 June 2017, sec. Opinion, https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jun/15/ theresa-may-snap-election-labour-snapchat-campaigning.
  5. ‘2018 Midterms: Facebook, Snapchat, Lyft Turn out with Vote Initiatives’, usatoday, accessed 27 February 2019, http://www.usatoday.com/story/news/ politics/elections/2018/10/20/tech-companies-social-media-voterinitiatives/1592854002/.
  6. ‘DSPolitical International’, DSPolitical, accessed 27 February 2019, https://www.dspolitical.com/worldwide/.
  7. ‘Liberal Democrats Are the First Party to Use IP Geolocation’, Digital Element (blog), 28 April 2015, https://www.digitalelement.com/liberal-democratsare-the-first-party-to-use-ip-geolocation-to-engage-voters-ahead-of-generalelection-2/.
  8. Kashmir Hill, ‘How a Senator Used Facebook Ads to Influence Employees in a Single D.C. Building’, Splinter, accessed 27 February 2019, https://splinternews.com/how-a-senator-used-facebook-ads-to-influenceemployees-1793856310.
  9. ‘El Toro LLC Contracted in David Granger’s Campaign for Guyana Presidency’, Louisville Business First, accessed 27 February 2019, https://www.bizjournals.com/louisville/blog/2015/06/louisville-startup-helps-client-win-guyana.html
  10. ‘Political Digital Advertising: Digitally Advertise with Political IP Targeting’, El Toro (blog), accessed 27 February 2019, https://www.eltoro.com/ political-digital-advertising/
  11. ‘Liegey Muller Pons’, Liegey Muller Pons, accessed 27 February 2019, https://www.liegeymullerpons.fr/en
  12. ‘The 2017 Presidential Election: The Arrival of Targeted Political Speech in French Politics’, accessed 27 February 2019, https://ourdataourselves. tacticaltech.org/media/ttc-influence-industry-france.pdf
  13. Courtney Wilson, ‘French Presidential Campaign Rolls to Victory Using Geospatial AI’, accessed 27 February 2019, https://blog.cloudfactory.com/french-presidential-campaign-geospatial-ai
  14. RickRedding, ‘Louisville’s El Toro Helps Opposition Win in Guyana Election’, Louisville KY, 16 June 2015, http://louisvilleky.com/louisvilles-el-toro-helpsopposition-win-in-guyana-election/
  15. ‘Partner Spotlight: Q&A with Factual’, The Trade Desk, 16 June 2016, https://www.thetradedesk.com/blog/partner-spotlight-q-a-with-factual.
  16. ‘Anti-Choice Groups Use Smartphone Surveillance to Target “AbortionMinded Women” During Clinic Visits’, Rewire.News, accessed 27 February 2019, https://rewire.news/article/2016/05/25/anti-choice-groupsdeploy-smartphone-surveillance-target-abortion-minded-women-clinicvisits/
  17. ‘Digital Ambulance Chasers? Law Firms Send Ads To Patients’ Phones Inside ERs’, NPR.org, 25 May 2018, https://www.npr.org/sections/healthshots/2018/05/25/613127311/digital-ambulance-chasers-law-firmssend-ads-to-patients-phones-inside-ers