Автоматизовані дзвінки та текстові повідомлення : Пропаганда проведення кампаній шляхом використання автоматизованих сервісів

"Це відчуття справжнього вторгнення. Моя перша реакція була - хто це? Як вони знають моє ім'я? Як вони отримали мій номер мобільного телефону?" - коментар від адресата автоматизованого дзвінка, опублікований в The New York Times (1)

Автоматизовані дзвінки та текстові повідомлення 1: Пропаганда проведення кампаній шляхом використання автоматизованих сервісів

Що таке автоматизовані дзвінки та текстові повідомлення? (2)

Телефонний банкінг 2 як старий метод ведення політичних кампаній значно еволюціонував: технічний прогрес дозволяє використовувати його в ширших масштабах ніж будь-коли раніше. У зв’язку з тим, що дані про виборців стають більш доступними для широкого загалу, служби, які займаються такими дзвінками та текстовими повідомленнями (3) використовуються для залучення виборців до голосуванні, а також їх аналізу. Ці інструменти також можуть бути використані для збирання додаткової інформації, такої як ймовірність участі в заходах передвиборчої кампанії або позицій стосовно певного питання чи кандидата.

Автоматизовані дзвінки: служба, що займається такими дзвінками, автоматично набирає список телефонних номерів, щоб транслювати заздалегідь записане повідомлення або, у більш технологічно розвинених сценаріях, навіть з метою провести прямий дзвінок. Крім того, удосконалені функції дозволяють збільшити кількість виборців шляхом проведення досліджень та опитувань. (4) Разом із телефонним банкінгом автоматизовані дзвінки є важливим інструментом кампаній, спрямованих на просування кандидата чи партії.

Текстові повідомлення: як і дзвінки, текстові повідомлення використовуються для передачі політичного посилу або заклику до дії на мобільні телефони чи інші пристрої виборців. Під час кампанії також можуть використовуватися платформи обміну повідомленнями, такі як WhatsApp (5) або SMS, які надсилаються не роботом, а оператором(на відміну від масових текстових повідомлень) з метою проведення розмов між представниками виборчої кампанії та виборцями, а також для проведення досліджень та опитувань.(6)

Як використовуються ваші дані?

Як дзвінки, так і текстові повідомлення мають на меті зв’язатися з вами напряму, використовуючи один із найбільш популярних методі – ваш номер телефону. Для швидкого та економічно вигідного встановлення зв’язку представники політичних кампаній можуть передавати свою внутрішню інформацію про виборців або придбані дані постачальнику послуг, який допомагає їм автоматично набирати телефонні номери та доставляти повідомлення. Багато з цих компаній також продають цілі набори номерів телефонів виборців. Організатори в багатьох країнах у своїх кампаніях, покладаються на інформацію, яку отримують від служб,що надають такі послуги (так само як на телефонні данні, які вони отримують особисто) Особливо, це стосується випадків, коли для проведення кампанії використовують масштабні платформи обміну повідомленнями, такі як WhatsApp.

Сервіси, які збирають,накопичують і розпоряджаються інформацією стають технологічною основою сучасного телефонного банкінгу . Часто вони входять до числа пропозицій, які надають компанії, що займаються автоматизованими дзвінками.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот запиту даних про виборців з веб-сайту RoboCent із фільтрами про місцезнаходження, демографічні дані та номери телефонів.


Джерело:‘Request Data’, RoboCent, Inc. (блог), 20 лютого 2019 року.

Наприклад, реклама компанії RoboCent (7) обіцяє " достовірні дані виборців лише за 3 центи за одиницю "(8), (включаючи таку особисту інформацію як повні імена, повні адреси, політичну приналежність (випливає з членства в партії чи інших показників), вік, стать, юрисдикцію виборців, електронні поштові адреси, стаціонарні та мобільні телефони, також надаються демографічні дані такі як етнічна приналежність, розмовна мова та освіта.(9) Сервіси, що займаються надсиланням текстових повідомлень діють за подібною моделлю. Вони також отримують та використовують номери мобільних телефонів із існуючих списків виборців або особисто укомплектованих файлів.

Такі компанії, як uCampaign(10) , RumbleUp(11) та Relay(12), рекламують можливість використання списків контактів клієнтів у текстовій кампанії та навіть контактувати з тими особами, які вірогідніше всього можуть бути спонсорами / прихильниками вашої справи .(13) Ці компанії також можуть надавати телефонні номери і навіть джерела, з яких вони були отримані політичним партіям. Наприклад, Rely дозволяє імпортувати дані від сторонніх постачальників файлів виборців та баз даних виборців, таких як NGP VAN (14) та Political Data.(15)

Компанії, що займаються автоматизованими дзвінками та надсиланням текстових повідомлень діють по одній з двох моделей , за допомогою яких отримують інформацію від людей, до яких звертаються за проханням кандидата. Обидва підходи спрямовані на збір даних виборців, сегментацію та кількісну оцінку виборців на користь кампанії. Мета цих прийомів - залучити виборця до розмови та дізнаватися більше про його погляди використовуючи заздалегідь сформовані питання, які ставить людина, робот , чи обидва по черзі. Автоматизовані дзвінки можуть використовуватися для проведення опитувань, під час яких респондентам пропонують використовувати клавіатуру або голос для надання відповідей на запитання. Моментально оброблені дані можуть бути використані для збільшення "інформаційних банків" кампанії або ж для поповнення платформ даних виборців, таких як NGP VAN .(16)

Наприклад, у галузі текстових повідомлень сервіс мобільного обміну повідомленнями Upland Software(17) має функцію "Повідомте друга", яка використовувалася принаймні в одній політичній кампанії, де "студенти вводячи свій номер в телефон друзів автоматично додавали їх до списку для опитувань ".(18) Програмне забезпечення для маркетингу SMS Callhub.io(19) рекламує "розширене" рішення для збору даних на основі SMS, де програмне забезпечення "автоматично збирає інформацію [виборця] за допомогою послідовності інтерактивних текстових повідомлень та створює детальні профілі контактів для кожного"(20), а також використовує деякі інші методи автоматичного збору та аналізу даних для агітаційних цілей. 5_19-us-state-voter-list

Опис методу отримання даних про виборців за допомогою текстових повідомлень, рекламований CallHub.


Джерело: ‘SMS Data Collection’, CallHub (блог), 13 лютого 2019 року.

Приклади використання автоматизованих дзвінків та текстових повідомлень у різних країнах світу:

Канада: Використання особистих даних роботами, які здійснюють дзвінки та надсилають текстові повідомлення, під час політичних кампаній є звичайною практикою у цій країні. Проте вона рідко отримує розголошення у засобах масової інформації. Винятком є виявлення зловживання інформацією виборців або ж надзвичайно велика кількість дзвінків/повідомлень.

Один з подібних випадків недобросовісного використання даних виборців стався на федеральних виборах у Канаді 2011 року. Тоді жителі кількох виборчих округів(21) стали жертвами кампанії «зменшення активності виборців».(22) Шляхом здійснення автоматичних дзвінків було розповсюджено дезінформацію щодо виборчих дільниць та їх місцезнаходження у день виборів. Зрештою, суди вирішили, що "найімовірнішим джерелом інформації, що використовується для оманливих дзвінків, була база даних CIMS(23), створена особою чи особами , ім’я яких невідомо(24), однак є інформація що вона підтримується і навіть контролюється Консервативною партією Канади".

Схожа ситуація сталася у 2014 році. Тоді колишнього співробітника Консервативної партії було визнано винним у порушенні Закону про вибори у Канаді за його причетність до скандалу з дезінформацією, що була поширена шляхом автоматизованих дзвінків. Співробітник здійснив кілька тисяч дзвінків виборцям у Ґельфі, штат Онтаріо, за допомогою одноразового мобільного телефону.(25,26)

Індія: Прагнучи подолати «технологічну бідність» в Індії, штат Чхаттісгарх розпочав широкомасштабний план часткового приєднання свого населення до світу цифрових технологій. Представники уряду безкоштовно видавали дешеві смартфони студентам та жінкам. Напередодні виборів у 2019 році стало відомо, що ці урядові телефони використовувалися для політичної кампанії головного міністра держави та партії Бхаратія Джаната (БДП). У звіті наводився висновок, що цільовою аудиторією телефонних дзвінків були виборці. Під час розмови з особою проводилося опитування, а також повідомлялася інформація про голосування. Як виявилося, дзвінки здійснювалися з кол-центру, який раніше був найнятий урядом штату, а у момент виборів використовувався для політичної діяльності від імені одного з клієнтів.(27) Крім того, дані отримані шляхом автоматизованих дзвінків були спрямовані на виборців, які були налаштовані на підтримку опозиційної партії Індійського національного конгресу.

У відповідь на таку політичну кампанію опозиційна партія Конгресу подала скарги до виборчої комісії країни, стверджуючи, що партії Бхаратія Джаната використовує урядові дані про виборців на користь власної кампанії.

Малайзія: Використання даних виборців, а також здійснення автоматизованих дзвінків згадувалося у звітах напередодні виборів 2018 року в Малайзії.

У звіті для Tactical Tech детально описується декілька випадків, коли з виборцями розмовляли по телефону під виглядом Національного управління з перепису населення.(28) Однак, у Малайзії немає такого відомства. Тим не менш, людина чи робот, що телефонував, знав ім’я і регіональну мову, якою розмовляє виборець. Він ставив питання стосовно чинної влади та ставлення особи до опозиції.

В іншому випадку опитувана особа заявила, що з нею зв’язався невідомий абонент, що телефонував з одного із провідних телефонних центрів Малайзії з проханням розповісти про виборчу дільницю, де вона голосує, причини з яких вона йде на вибори, та кандидатів, за яких вона збирається голосувати. Залишається незрозумілим, яка політична партія чи організація замовила ці опитування виборців, як були отримані дані контактів і як оброблялися результати дзвінків.(29)

Великобританія: Під час референдуму про членство Великобританії у ЄС в 2016 році підрозділ кампанії Leave.EU, Better for Country Ltd, надіслав текстові повідомлення на понад 500 000 номерів мобільних телефонів виборців Великобританії. The Guardian повідомив, що ці номери мобільних телефонів отримували від виборців, які погодилися отримувати текстові повідомлення про дозвілля, благоустрій будинку та страхування. У 2016 році Управління комітету з питань інформації у Великобританії оштрафувало компанію Leave.EU на 50 000 фунтів стерлінгів за цю кампанію масового надсилання повідомлень у зв’язку з тим, що вона не отримала чіткої згоди цих виборців.(30)

Як дізнатись, чи використовуються мої дані?

Зазвичай не важко сказати, чи націлені Ви на кампанію, що використовує автоматизовані дзвінки або текстові повідомлення: виборці помітять на своїх телефонах купу вхідних від невідомих абонентів, або ж забитий кошик повідомленнями від кандидатів.

Найчастіше саме місцевими законами про захист прав споживачів регулюється правомірність дзвінків та текстових повідомлень, що здійснюються роботами. Однак ці норми можуть значно відрізнятися в залежності від того, якої кінцевої цілі прагне досягнути замовник по відношенню до респондента. Наприклад, надсилання повідомлень під час передвиборних кампаній менш жорстко регламентоване, ніж надсилання повідомлень з метою щось продати.(31)

5_19-us-state-voter-list

Скріншот веб-сайту сервісу, який здійснює автоматизовані дзвінки. Він рекламується NGP VAN, системою управління даними, яка використовується демократами в США.


Джерело: NGP VAN, ‘Campaign Phone Tools’, 28 лютого 2019 року.

Незважаючи на ці обмеження, американські компанії,які займаються такими дзвінками та текстовими повідомленнями знайшли способи використання прогалин у законодавстві. Наприклад, надсилання автоматизованих повідомлень зі звуковим записом не допускається без попередньої прямої згоди абонента: "Людина повинна бути присутня, щоб отримати "будь-який непрошений текст", повідомляє Федеральна комісія зв'язку.(32) Сервіси, які використовують операторів для спілкування з виборцями підтримують ці правила, покладаючись на те, що в розмову з цільовим виборцем залучений безпосередньо представник кампанії. Таким чином, повідомлення/дзвінок не вважається таким, що надсилається роботом, навіть якщо воно передбачає передачу масових, однотипних повідомлень на мобільні телефони тисяч виборців.(33)

В свою чергу, RoboCent пропонує свою версію "беззвучної технології голосової пошти", яка дозволяє надіслати заздалегідь записане повідомлення на голосову пошту навіть без фактичного дзвінка. Сервіс рекламує, що така послуга "відкриває двері до понад 300 мільйонів абонентів мобільних телефонів".(34) Федеральна комісія з питань комунікацій ще не має готового рішення щодо законності технології.(35)

Використання WhatsApp під час виборів

WhatsApp все частіше стає інструментом за допомогою якого політичні партії та кандидати по всьому світі встановлюють та підтримують прямий зв’язок з виборцями під час політичних кампаній. Його здатність об’єднувати людей в діалоги з операторами або групові розмови за привабливою ціною «не є унікальною, і це не єдина платформа, яка пропонує шифрування повідомлень". Однак він домінує над іншими сервісами обміну повідомленнями за рахунок загального обсягу користувачів. Станом на 2018 рік у WhatsApp було понад 1,5 мільярда користувачів.(ii) Це найпопулярніший додаток для обміну повідомленнями у більшості регіонів Африки, Азії, Європи та Латинської Америки, де його використовують не лише для прямого спілкування друзів та родин, а й великих груп людей, які поділяють спільні інтереси - від вболівальників певної футбольної команди до тих, хто поділяє подібні політичні погляди. Тому він використовується як ефективний інструмент політичної та соціальної організації людей.

WhatsApp дозволяє користувачам створювати групи до 256 осіб. Раніше усі члени групи могли коментувати розмову, однак оновлення 2018-го року дозволяє групам діяти більше як трансляційні канали, на яких лише адміністратор(и) можуть надсилати повідомлення групі.(iii) Крім того, повідомлення, які можуть варіюватися від текстів, до голосових, відео- або веб-посилань - у межах конкретного діалогу або групового чату 3 , можуть бути перенаправлені до інших чатів на платформі, що дозволяє швидко поширювати інформацію серед різних соціальних груп.

Представники політичних кампаній використовують WhatsApp для передачі агітаційної інформації, оскільки в месенджері 4 вона розповсюджується з вірусною швидкістю. Вони можуть використовувати дві стратегії :

  1. створення якомога більшої кількості груп із можливою кількістю користувачів
  2. приєднання до вже існуючих груп(iv)

Що стосується використання персональних даних, методи, які застосовуються для пропаганди в WhatsApp, практично такі ж, як і під час надсилання текстових повідомлень або здійснення автоматизованих дзвінків. Номери WhatsApp (телефонні номери, пов’язані з акаунтами WhatsApp) є ключовими фрагментами даних , які сегментуються у різні списки для цільової роботи. Також є численні інтернет-продавці, які продають номери WhatsApp, часто з незначною інформацією про джерело їх отримання(v). Крім того, існують "неофіційні" методи, які розширюють функціонал платформи, наприклад: масовий пошук телефонних номерів з існуючих груп WhatsApp(vi), надсилання повідомлень великій кількості користувачів(vii) та аналіз групових чатів(viii) .

Цікаво, що дослідження деяких держав встановили, що членів партії в країнах приймають на роботу, вимагаючи при цьому надати сотні телефонних номерів їх контактів, щоб побудувати мережі для надсилання агітаційних повідомлень.

Використання WhatsApp у політичній агітації отримало широке поширення в тих частинах земної кулі, де платформа домінує. Наприклад, в Індії, Кенії та Малайзії платформу використовують політики, партійні ІТ-працівники та спонсори для узгоджених стратегій щодо створення повідомлень та визначення їх цільової аудиторії на основі географічного районування, координації комунікації та логістики. 30 разів на день програмісти заходять в мережу щоб створити до 1000 груп одночасно.

Сильною стороною WhatsApp, яку використовують для політичних цілей, є можливість наділити особу почуттям її особливості, безпосередньої причетності до невідкладної справи. Цей ефект з’являється за рахунок прямого контакту з виборцем. І в такому випадку неважливо чи абонент, що отримав смс, надав номер особисто чи його дані знайшли шляхом поширення повідомлень через відомі контакти, наприклад, друзів та родичів.

Однак можливість платформи групувати одночасно велику кількість осіб викликає певні побоювання .

↘ Наприклад, у Бразилії WhatsApp є одним з основних джерел інформації для 120 мільйонів користувачів. Дизайн платформи та «вірусна» природа передачі текстів, посилань, зображень та відеозаписів не сприяє перевірці фактів або ефективному контролю над дезінформацією

↘ В останні тижні до виборів у Кенії 2017 року політичні та неполітичні групи WhatsApp були заповнені фальшивими новинами та дезінформацією настільки, що Орган зв’язку країни погрожував притягнути адміністраторів груп до відповідальності за вміст повідомлень, що поширюються у їхніх групах.

↘ Аналогічно, підроблені новини були поширеними на WhatsApp напередодні виборів 2018 року в Бразилії. Повідомлялося, що прихильники Джаїра Болсонаро оплачували послуги компаній з цифрового маркетингу за поширення десятків тисяч «рекламних атак» на WhatsApp.

↘ З метою боротьби з фальшивими новинами на виборах у Індії 2019 року сам WhatsApp оголосив, що скоротить кількість разів, коли користувачі зможуть пересилати повідомлення контактам та групам з 20 до 5. Цей крок відбувся у відповідь на створення індійськими політичними партіями сотні тисяч групових чатів у WhatsApp для поширення політичних повідомлень і мемів, що отримало назву "Вибори WhatsApp".

5_19-us-state-voter-list

Скріншот з Twitter акаунту Élections Québec, який застерігає виборців про те, що розсилка текстових повідомлень – афера.


Джерело: Québec, Élections. “Important! Un faux message texte circule présente-ment. Sachez qu’en aucun cas, Élections Québec ne demanderaitune rétribution ou n’offrirait une rémunération liée à l’exercice du droit de vote aux élections générales. En cas de doute 1 888 353-2846. #polqc #QC2018 RTSVPpic.twitter.com/krHf3718Mx.” Tweet. @electionsquebec (блог), 30 вересня 2018 року.

Висновки

↘ Під час здійснення автоматизованих дзвінків та надсилання текстових повідомлень використовуються особисті дані виборця з метою доставки матеріалів та повідомлень про агітацію та проведення досліджень і опитувань.

↘ Автоматизовані дзвінки та повідомлення як засіб прямого спілкування між політиками / партіями та виборцями лише нещодавно набули таких вражаючих масштабів.(36) Ці відносини, які ґрунтуються на підтримці взаємодії з виборцями, продовжуються навіть після завершення політичної кампанії. Наприклад, малайзійські політики надсилають своїм виборцям привітання з днем народження й іншими святами.(37)

↘ Однак,автоматизовані дзвінки та повідомлення, що надсилаються під час політичних кампаній можуть загострити питання посиленої сегментації та профілювання електорату.

↘ Надходить все більше свідчень, що надсилання повідомлень сприяє розповсюдженню дезінформації та фальшивих новин(38) під час виборчої кампанії. Наприклад, дезінформування громадян напередодні виборів 2019 року в Нігерії;(39) афера проведена у 2018 році за допомогою SMS, в яких шахраї від імені Елекса Квебека обіцяли плату за політичну підтримку його кандидатури.(40)

↘ Дзвінки та повідомлення,що здійснюються роботами, можуть бути використані для недобрих цілей. Наприклад, випадок під час термінових виборів у США, коли расисти записали підкаст і надіслали його виборцям штатів Флорида та Джорджія. 5 В підкасті містилися расистські та антисемітські повідомлення, спрямовані на афро-американських кандидатів кожного штату.(41)

1 Автоматизовані дзвінки та текстові повідомлення не мають конкретного адресата, а націлені на певну аудиторію в залежності від мети.

2 Стратегія політичної кампанії, яка базується на збиранні інформації про виборців і її використанні з метою отримання більшої кількості голосів.

3 Стратегія політичної кампанії, яка базується на збиранні інформації про виборців і її використанні з метою отримання більшої кількості голосів.

4 телекомунікаційна служба для обміну текстовими повідомленнями між комп'ютерами або іншими пристроями користувачів через комп'ютерні мережі.

5 цифровий медіа-файл або низка таких файлів, які розповсюджуються Інтернетом для відтворення на портативних медіа-програвачах чи персональних комп'ютерах. За змістом вони можуть нагадувати радіо-шоу, звукову виставу, містити інтерв'ю, лекції чи будь-що інше, що належить до усного жанру.

Автор: Гері Райт


  1. Kevin Roose, ‘Campaigns Enter Texting Era With a Plea: Will U Vote 4 Me?’, The New York Times, 2 August 2018, sec. Technology, https://www.nytimes. com/2018/08/01/technology/campaign-text-messages.html.
  2. The technologies examined here are purposely centred on American examples in order to showcase some of the more unrestricted uses of voter data. These practices may be subject to different data and privacy protection regulations in different countries. Different electoral contexts also change the emphasis of some technologies over others. For example, while SMS-based texting remains popular in the US due in large to historically low costs per SMS, messaging platforms such as WhatsApp are much more prominent in other countries.
  3. Sometimes simply referred to as SMS in promotional materials, see ‘I Will Run Marketplace’, accessed 8 February 2019, https://iwillrun.org/voter-contact/. In this piece, ‘texting’ refers to an overall category, containing sub-categories such as ‘bulk SMS/robotexting’, peer-to-peer texting via SMS or messaging platforms like WhatsApp.
  4. ‘Push Polls and Surveys Get Live Results’, RoboCent, Inc. (blog), accessed 11 February 2019, https://robocent.com/services/push-polls-surveys/.
  5. ‘Twilio API for WhatsApp | Send Messages, Alerts and Notifications on WhatsApp Using Twilio WhatsApp Messaging API.’, Twilio, accessed 15 February 2019, https://www.twilio.com.
  6. Relay—Harness the Power of P2P Texting’, Relay, accessed 11 February 2019, http://relaytxt.com/true.
  7. ‘RoboCalls for Political Campaigns Starting at 1¢ per Dial’, RoboCent, Inc., accessed 12 February 2019, https://robocent.com/.
  8. ‘Reliable Voter Data for Only 3¢ a Record’, RoboCent, Inc. (blog), accessed 12 February 2019, https://robocent.com/services/voter-data/.
  9. Request Data’, RoboCent, Inc. (blog), accessed 20 February 2019, https://robocent.com/request-data/.
  10. ‘UCampaign - Apps That Engage Everyone’, accessed 12 February 2019, https://ucampaign.co/.
  11. ‘RumbleUp’, accessed 12 February 2019, https://www.rumbleup.com/.
  12. ‘Relay—Harness the Power of P2P Texting’.
  13. ‘RumbleUp’.
  14. ‘VAN Integration - Contact Import’, Relay, accessed 12 February 2019, http://support. relaytxt.io/hc/en-us/articles/115002824514-VAN-Integration-Contact-Import.
  15. PDI Integration’, Relay, accessed 12 February 2019, http://support.relaytxt.io/hc/ en-us/articles/360010074134-PDI-Integration.
  16. NGP VAN, ‘Campaign Phone Tools’, accessed 28 February 2019, https://act.ngpvan. com/paid-phones.
  17. ‘Upland Software’, Upland Software, accessed 13 February 2019, https://uplandsoftware. com/.
  18. ‘Wendy Davis for Governor Campaign’, Mobile Messaging, accessed 8 February 2019, https://uplandsoftware.com/mobile-messaging/resources/case-study/wendy- davis-governor-campaign/.
  19. ‘SMS Broadcast | Automated Text Messaging | CallHub’, accessed 13 February 2019, https://callhub.io/sms-marketing-software/.
  20. ‘SMS Data Collection’, CallHub (blog), accessed 13 February 2019, https://callhub. io/sms-data-collection/.
  21. ‘Ridings’, accessed 21 February 2019, https://lop.parl.ca/sites/ParlInfo/default/ en_CA/ElectionsRidings/Ridings.
  22. Federal Court Won’t Remove MPs over Election Robocalls | CBC News’, CBC, 24 May 2013, https://www.cbc.ca/news/politics/federal-court-won-t-remove-mpsover- election-robocalls-1.1331781.
  23. For more details on CIMS, see Colin Bennett and Robin Bayley, ‘Data Analytics in Canadian Elections’, The Influence Industry (Tactical Technology Collective, 2018), https://ourdataourselves.tacticaltech.org/media/ttc-influence-industry-canada.pdf.
  24. ‘Federal Court Won’t Remove MPs over Election Robocalls | CBC News’.
  25. ‘Former Conservative Party Staffer Guilty in Robocalls Trial | CBC News’, CBC, accessed 18 February 2019, https://www.cbc.ca/news/politics/michael-sonaguilty- in-robocalls-trial-but-did-not-likely-act-alone-1.2735676.
  26. Glen McGregor and Stephen Maher, ‘Robocalls Court Filings Shed New Light on Case, Possible Sona Involvement’, Canada.Com, 25 August 2013, http://www. canada.com/life/Robocalls+court+filings+shed+light+case+possible+Sona+involvement/ 8835526/story.html.
  27. ‘Vindu Goel and Suhasini Raj, ‘In “Digital India,” Government Hands Out Free Phones to Win Votes’, The New York Times, 19 November 2018, sec. Technology, https://www.nytimes.com/2018/11/18/technology/india-government- free-phones-election.html.
  28. Boo Su-Lyn, ‘The Influence Industry - Voter Data in Malaysia’s 2018 Elections’, The Influence Industry (Tactical Technology Collective, June 2018), https://ourdataourselves. tacticaltech.org/media/ttc-influence-industry-malaysia.pdf.
  29. Boo Su-Lyn, ‘The Influence Industry - Voter Data in Malaysia’s 2018 Elections’. “RoboCent offers its version of ‘ringless voicemail technology’, which allows a prerecorded message to be delivered to voicemail without the device actually ringing.”
  30. Jasper Jackson, ‘Leave.EU Campaign Fined £50,000 for Sending Spam Texts’, The Guardian, 11 May 2016, sec. Media, https://www.theguardian.com/media/2016/ may/11/leave-eu-campaign-fined-50000-for-sending-spam-texts.
  31. ‘Political Campaign Robocalls & Robotexts’, Federal Communications Commission, 27 October 2016, https://www.fcc.gov/political-campaign-robocalls-robotexts.
  32. ‘Why Politicians Are Texting You So Much — And It’s Only the Beginning’, Time, accessed 19 February, 2019, http://time.com/5432309/politician-campaigns-midterm- election-text-messages/.
  33. ‘TCPA Attorney - Are Unsolicited Political Text Messages Illegal? - YouTube’, accessed 15 February 2019, https://www.youtube.com/watch?v=GQygZftJ6LI.
  34. ‘Ringless Voicemail Drops (RVM) Let You Directly Target Cell Phones’, RoboCent, Inc. (blog), accessed 19 February 2019, https://robocent.com/services/ringless-voicemail- drops/.
  35. ‘Court Says That Ringless Voicemail Messages Are TCPA Calls’, KMT (blog), 6 August 2018, http://www.kleinmoynihan.com/court-says-that-ringless-voicemail-messagesare- tcpa-calls/.
  36. ‘Voice Broadcasting - Call Center - SMS Broadcast Software’, CallHub, accessed 3 May 2018, https://callhub.io/.
  37. WhatsApp: The Widespread Use of WhatsApp in Political Campaigning in the Global South’, accessed 19 February 2019, https://ourdataourselves.tacticaltech.org/posts/ whatsapp/.
  38. WhatsApp: The Widespread Use of WhatsApp in Political Campaigning in the Global South’.
  39. ‘‘Analysis | Saturday Will Be Nigeria’s First WhatsApp Election. Here’s What We’re Learning about “Fake News.”’, Washington Post, accessed 19 February 2019, https:// www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2019/02/15/its-nigerias-firstwhatsapp- election-heres-what-were-learning-about-how-fake-news-spreads/.
  40. ‘Voters Warned of Fraudulent Text Messages Promising Payment for Supporting CAQ | CBC News’, CBC, 21 November 2018, https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/ fraudulent-texts-election-quebec-1.4914208.
  41. Justin Wise, ‘Gillum Targeted by New Racist Robocall in Florida: Report’, Text, TheHill, 23 October 2018, https://thehill.com/homenews/campaign/412782-gillum- targeted-by-new-racist-robocall-attacking-him-as-a-negro; Emily Birnbaum, ‘Stacey Abrams, Oprah Targeted by Racist Robocall Funded by White Supremacist Group’, Text, TheHill, 3 November 2018, https://thehill.com/homenews/campaign/ 414703-abrams-targeted-by-racist-robocall-in-georgia.