Майбутні технології: Наступний рубіж. Технології, які будуть використовуватися для проведення політичних кампаній у майбутньому

Які технології готує нам нам майбутнє?

Політична тактика давно відображає політику маркетингу. Насправді практично всі методи, пояснені в цьому посібнику, були запроваджені комерційними компаніями ще до того як їх почали використовувати з політичною ціллю. Хоча неможливо передбачити, як саме розвиватиметься політична агітація в майбутньому, комерційний сектор та нові сфери досліджень і експериментів дають певні підказки щодо того, які технології будуть використовуватися для проведення кампаній. У цій главі інформація про дослідження декількох нових технологій, які використовують особисті дані. Саме вони стали поширеними в останніх політичних кампаніях.

Боти 1 Використання політичних ботів та комп’ютерної пропаганди (прикладом є тренд на хештеги 2 у Twitter) для впливу на он-лайн 3 дискусії добре вивчене і, разом з тим, продовжує активно досліджуватися. Зростання чатів, що працюють на основі персональних даних, може призвести до більш індивідуалізованої версії цього самого явища. Як попереджає один дослідник, «через кілька років розмовні боти зможуть шукати необхідних користувачів та звертатися до них за допомогою приватних чатів. Вони добре орієнтуватимуться в розмовах та аналізуватимуть дані користувачів, щоб поширювати рекламу. Боти будуть схиляти людей до екстремістської точки зору і протистоятимуть аргументам словесно, а не за допомогою текстових повідомлень».

Представники політичних кампаній використовують боти з багатьох причин: вони дозволяють ефективно реагувати на запити виборців, допомагають користувачам орієнтуватися в поточному потоку політичної інформації, уникають ризиків людських помилок, працюють через платформи та можуть надавати персоналізовані відповіді користувачам, що спілкуються з ними в чаті. Вони також є фінансово привабливими: у квітні 2016 року Facebook відкрив свій месенджер 4 для розробників ботів. Використання останніх є не лише дешевшим варіантом, ніж масові SMS, але й дозволяє представникам кампаній використовувати багатий запас даних Facebook у процесі роботи.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот від @mssg, компанії, яка пропонує онлайн-чат, який підштовхує людей до голосування (GOTV).


Джерело: https://www.atmssg.Com/Vote, 28 лютого 2019 року.

Іншою причиною використання ботів під час кампаній є їх можливість збирати дані. «Чат-бот може попросити користувачів вибрати певні варіанти або відповісти на конкретні запитання», пояснив один фахівець із зв’язку: «Таким чином, бот миттєво створює базу даних та надає статистику про переваги, пропозиції та сумніви,які викликає у людей той чи інший процес або річ».

Популярність чат-ботів зростає оскільки з їх допомогою простіше залучити виборців, адже вони не потребують жодних зусиль чи ініціатив з боку останніх. Після того як виборець просто прокоментував статтю, йому пропонують відповісти на запитання, пройти опитування, пожертвувати кошти тощо. І все це через ботів.

Боти націлені на проведення політичної кампанії наразі залишаються досить простими. Наприклад, один стартап 5 у Франції створив бота, який відповідає на будь-яке повідомлення користувача однією зі 100 цитат Дональда Трампа. Ще один бот під назвою "Dein Selfie mit Van der Bellen" (Ваше селфі 6 з тодішнім кандидатом та нинішнім президентом Австрії Олександром Ван дер Белленом) допомагає користувачам додати зображення Ван дер Беллена до фотографій профілю Facebook.

Наступне покоління політичних чатів, ймовірно, буде більш досконалим, тим більше, що вони отримуватимуть більше особистих даних. Представники політичних кампаній скоріше за все використовуватимуть ті самі технології та досягнення в галузі обробки голосу, які використовували Google, Amazon та Microsoft, щоб зробити своїх ботів більш схожими на людину.

5_19-us-state-voter-list

Журнал Chatbots опублікував статтю «Боти - це більше, ніж машини для підробки новин» в якій були зображення, створені чат-ботом "Ваше селфі з Ван дер Беллен".


Джерело: ‘Bots Are More Than “Fake News” Machines’, журнал Chatbots, 23 лютого 2017 року.

Адам Мелдрум, підприємець та фахівець з питань використання штучного інтелекту та чатів у політичній агітації,прагне використовувати чат-ботів «для створення більш природних стосунків з виборцями». Його думка полягає в тому, щоб змусити чат-ботів відповідати так, як хотіли б люди; тобто, за умови достатнього вдосконалення, боти зможуть полегшити взаємодію. Наразі ж результати їх дій не на багато відрізняються від звичайних сайтів з рекламою.

У подібному руслі міркують дослідники Медіа-лабораторії MIT. Вони намагаються створити ботів, які реагуватимуть на все як люди. У контексті політики, використовуючи бота, який «знає про точку зору кандидата стосовно певних питань, а також манеру його поведінки у відповідній ситуації, віртуальна розмова дала б можливість виборцям задавати питання, що стосуються їхньої громади, і отримувати індивідуалізовані відповіді».

Ще одна ідея дослідження полягає в тому, щоб перевірити, чи достатньо наших цифрових відбитків 7 аби «прочитати» думки, зрозуміти інтереси та особливості кожної особистості. Тоді бот, що працює на основі штучного інтелекту, зміг би переконливо наслідував нас. Якщо ідея виявиться життєздатною, то політичні кампанії використовуватимуть цю можливість "підміни ідентичності", щоб впливати на думки та викликати хвилювання у людей, що є імовірними прихильниками необхідного кандидата.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот чат-боту Лейбористської партії Великобританії, розроблений Chatfuel – компанії із Сан-Франциско.


Джерело: ‘Чатбот Лейбористської партії’, 28 лютого 2019 року.

Відстеження очей Реклами деяких політичних кампаній вдосконалюються шляхом залучення результатів досліджень технології «відслідковування очей». У цьому дослідженні бере участь група людей, за фіксацією погляду яких постійно слідкують в лабораторних умовах або за допомогою домашніх пристроїв. У одному з постів 8 блогу 9 Discida, компанії, яка надає послуги відстеження очей представникам політичних кампаній, узагальнила концепцію:

«Відстеження очей» - це відмінна методика, яка дозволяє точно бачити,які конкретно деталі привертають увагу та скільки саме припадає на кожну з них. Якщо виборець не дивиться на ключові образи чи слова, то реклама є недієвою. Користь відстеження очей перед іншими методами, такими як дискусійні групи, полягає в тому, що дослідження проводиться автоматично. Респонденти не повинні згадувати, на що вони дивилися, на них не впливають інші члени групи, немає необхідності відповідати на запитання інтерв'юеру. Технологія «відстеження очей» сприймає на чому фокусувався погляд в перші кілька секунд отримання інформації,куди він перемістився після цього,а також на якому місці довше затримався.

5_19-us-state-voter-list

_ Скріншот політичної реклами, оптимізованої за допомогою технології «відстеження очей» розробленої фірмою політичного консалтингу Axiom Strategies, заснованою в місті Канзас-Сіті. Наочна карта тепла показує, де фокусувалися очі спостерігачів. Під час передвиборчих кампанцій цю технологію починають застосовувати з метою спрямувати погляд та увагу виборців на бажаний об’єкт._


Джерело:‘Direct Mail – Axiom Strategies’, 18 лютого 2019 року.

Ця технологія дозволяє політичним партіям чи кандидатам підлаштовувати рекламу для виборців для досягнення максимального ефекту. Дослідники Віденського університету показували рекламу Австрійської партії зелених (ліберальна) та Австрійської партії свободи (консервативна) одночасно ліберальним та консервативним виборцям і спостерігали за їх рухом очей. Дослідження виявило, що люди витрачали більше часу на перегляд рекламних оголошень, які відповідають їх політичним поглядам. Хоча це може здатися інтуїтивним,представники політичної кампанії можуть використати таку інформацію для обґрунтування багатьох рішень щодо привернення уваги виборців. Наприклад, створення реклами з більшою цільовою направленістю або публікація більш правдоподібної політичної реклами.

У свою чергу, в майбутньому з’явиться декілька видів компаній, що розвивають технологію «відстеження очей». Основна причина - необхідність дослідження окремих менших груп людей. Адже дослідники стверджують, що чоловіки та жінки звертають увагу на різні частини реклами.

Когнітивні обчислення З розвитком технологій було створено способи зрозуміти виборців ще краще, швидше та точніше. Маркетингова індустрія вивчає когнітивні обчислення, проводячи дослідження на мозку, щоб зрозуміти, як засоби масової інформації, повідомлення яких ми свідомо та підсвідомо отримуємо, впливають на пам'ять, увагу та емоції.

Повідомлення в блозі поштових служб США під назвою "Що означає нейромаркетинг для політичних кампаній" містить результати досліджень,відповідно до яких реклама, що містить обличчя, запам'ятовується більше, ніж та, на якій зображено процес або текст. У публікації також стверджується, що кампанії, під час яких використовуються «фізичні» матеріали (наприклад,звичайну пошта) є кращими для підвищення обізнаності про кандидатів, оскільки порівняно з іншими формами засобів масової інформації, вони більше асоціюються з "бажаністю та прихильністю". У порівнянні з цифровими носіями пошта привернула на 39% більше уваги.

5_19-us-state-voter-list

Це зображення було взято з веб-сайту DeliverTheWin.com, який був створений Поштовою службою США. На сайті пояснюються переваги використання пошти у передвиборчій агітації. На веб-сайті є розділ, присвячений нейромаркетингу та те, як останні дослідження показали його ефективність у політичній агітації.


Джерело: ‘What Neuromarketing Means for Political Campaigns – USPS Deliver the Win’, 18 лютого 2019 року.

Інтернет речей 10 Обсяг інформації, доступної політичним кампаніям різко збільшується. За прогнозами кількість підключених пристроїв у всьому світі перевищить 30 мільярдів до 2020 року, а представники кампаній вже готові отримати максимально можливу вигоду від підключених телевізорів, телевізійних приладів та інших девайсів, що мають виходять в он-лайн. Найближчим часом багато розумних пристроїв, такі як Echo Amazon, Google Home, роботизовані пилососи, розумні ліжка та інші, отримають ще більше інформації про вашу поведінку та звички. Чи хвилюються члени сімей про питання безпеки? Представники політичних кампаній більше не мають потреби робити прогнози, адже розумна сигналізація уже може відповісти на всі питання, що їх цікавлять.

Один вчений прогнозував: "З ерою Інтернет речей не виборці впливатимуть на уряд, а уряд торкнеться і відстежить життя кожного виборця за допомогою вбудованих датчиків, які ніколи не сплять". У зв’язку з тим,що багато з пристроїв знаходитимуться вдома, вони матимуть змогу збирати ще більш конфіденційні дані аніж ті, якими ми ділимося з ними сьогодні. Зрештою, що ці нові розробки посприяють збільшенню точності та цільової направленості політичних кампаній.

Приклади використання Інтрнету речей у різних державах світу

США: У листопаді 2016 року бот у Facebook Messenger, створений @mssg працював відразу від імені трьох політичних груп; Комітет з проведення виборчої кампанії демократичної партії в Коннектикуті, Пенсільванський комітет з питань політики і Базта Арпайо (кампанія, яку проводила місцева громада в Арізоні. ЇЇ метою була агітація за шерифа Джо Арпайо,який був звинувачений в дискримінаційній практиці і звільнений з посади). Бот просив у виборців їх адресу та надсилав місце, де вони можуть проголосувати. Хоча на той час існувало багато веб-сайтів для пошуку місць для голосування, бот @mssg мав деякі переваги: фактор новизни, зручність та можливість експериментувати.

5_19-us-state-voter-list

Компанія @mssg пропонує клієнтам чати, що працюють на базі штучного інтелекту через Messenger Facebook. Тут бот @mssg запитує користувачку її адресу та надсилає відповідну адресу для голосування.


Джерело: ‘«Дослідження справи: Election Day Facebook Messenger Bot’, @mssg, 14 лютого 2017 року.

Під час розробки бота @mssg було порівняно зі звичайним веб-сайтом. Відповідно до слів Бет Беккер, яка керує компанією, що допомагає прогресивним ідеям знайти своїх прихильників: «Збір даних таким чином є новим підходом, і початкові результати вражають. Ми можемо збирати будь-які типи даних від цих користувачів - адресу, електронну пошту, номер телефону, дату народження тощо. А тепер, коли Facebook дозволив особам надсилати кошти через Messenger, це лише питання часу, коли організації таким чином зможуть збирати пожертви ".

Канада: За декілька місяців до федеральних виборів 2015 року, компанія з маркетингової діяльності Mediative зібрала невелику аудиторію з п’яти чоловіків і п’яти жінок, і, як повідомляється, використовувала технологію відстеження очей, аби задіяти підсвідомі процеси, щоб зрозуміти, які елементи на веб-сайтах політичної кампанії викликають ланцюгову реакцію мозку, відповідальну за увагу, пізнання та емоції. Під час дослідження використовувалися веб-сайти, що належать до п'яти головних партій Канади, які охоплюють увесь політичний спектр. Серед інших висновків було доведено, що чоловіки витрачають більше часу на перегляд логотипів, в той час як жінки більше фіксуютьсь на сімейних фото. На деяких веб-сайтах очі людей фокусувалися досить погано, це означає що вони потребують вдосконалення.

Пост у блозі компанії підсумовує: "Згідно з результатами нашого дослідження, Джастін Трюдо дуже популярний серед жінок; членство консервативної партії більше приваблює чоловіків, стосовно розподілу уваги між блоками , ситуація виглядає досить заплутано, the NPD 11 породжує нейтральні емоції, а партія Зелених приверне більше жінок-виборців. Жарти в бік, не забувайте голосувати і нехай панує демократія! "

Хоча деякі можуть ставити під сумнів ефективність та обґрунтованість технології «відстеження очей», її використання відображає рішення представників політичних кампаній робити свій продукт більш персоналізованим.

5_19-us-state-voter-list

Аналіз веб-сайту передвиборчої кампанії Елізабет Мей 2015 року проведений фірмою цифрового маркетингу Mediative показує, що чоловіки та жінки взаємодіють із контентом по-різному. Як показує теплова карта, жінки витрачають більше часу на перегляд тексту внизу зліва та на обличчі Мей. Чоловіки, навпаки, здаються більш заінтриговані логотипом партії Зелених.


Джерело: ‘5 Eye-Tracking Heat Maps Reveal Where Canadians Look When Reviewing Parties’ Websites during the Federal Election’, Медіатив (блог), 15 жовтня 2015 року.

Як дізнатись, чи використовується ця технологія на мені?

Хоча багато з описаних тут технологій ще не є широко поширеними,їх популярність очевидно зростає. Якщо чат-ботам вдасться налагодити зближення з виборцями, їх буде важко відрізнити від людей. Крім того, практично неможливо дізнатися, чи використовуються рекламні оголошення чи веб-сайти,що ви переглядаєте, для тестування технології «відстеження очей» або засобів когнітивного обчислення, спрямованих на фіксування ваших поглядів та розуму на певне повідомленнях чи зображеннях. Наявність у Вашому будинку підключених пристроїв IoT 12 не обов'язково означає, що Ви слідуєте за чиєюсь чітко продуманою політичною кампанією. Хоча прагнення використовувати внутрішні пристрої для політичних цілей говорить про те, що скоро усе зміниться.

5_19-us-state-voter-list

Скріншот із веб-сайту IQM, компанії, що знаходиться в Нью-Йорку. Тут вона рекламує послуги "AI-powered Interligence Voice" та можливість надання даних про місцезнаходження виборців.


Джерело:‘IQM - Solutions - Political’, 7 грудня 2018 року.

Висновки

↘ Чат-бот може контактувати з особою відповідно до її потреб у форматі питання-відповідь за умови якщо реалізуватиметься повага до конфіденційності та прозорий спосіб отримання інформації. Наприклад, виборець може взяти участь у бесіді про вплив політичних ідей кандидата на його бізнес.

↘ Боти фізично не можуть зробити людських помилок у простих завданнях, таких як пошук місця голосування за вказаною адресою.

↘ Недобросовісні політичні гравці можуть використовувати особисті дані для живлення персоналізованої пропаганди користувачів та пропаганди екстремістських поглядів. Вже були знайдені боти, які використовувалися з такою метою.

↘ Можуть бути розроблені чат-боти, в яких закладена інформація про позицію та ідеї кандидата таким чином, що вони імітують відповіді останнього. В цьому випадку виборці можуть навіть не розпізнати спілкуються вони з ботом чи людиною.

↘ Пристрої IoT ризикують стати осередками збору інформації, нагляду та моніторингу за он-лайн діяльністю з метою подальшого використання даних в політичних цілях. Один із вчених прокоментував: "IoT - це, по суті, велика мережа спостереження".

↘ В майбутньому виборцям доведеться зіткнутися з набагато більшою кількістю викликів, якщо такі технології, як боти і можливість чіткого визначення цільової аудиторії, будуть поєднані між собою.

1 спеціальна програма, що виконує автоматично і/або за заданим розкладом які-небудь дії через ті ж інтерфейси, що й звичайний користувач

2 ключове слово або фраза, перед якими ставиться символ # і які використовується в публікаціях у соціальних мережах

3 слово або частина складних слів, що позначає перебування в мережі, здійснення дій в інтернеті в режимі реального часу

4 платформа для обміну повідомленнями

5 нещодавно створена компанія (можливо, ще не зареєстрована офіційно, але планує стати офіційною), що будує свій бізнес на основі інновацій або інноваційних технологій, не вийшла на ринок або почала на нього виходити і що володіє обмеженими ресурсами

6 вид фотографії, автопортрет, зроблений за допомогою камери смартфону, фотоапарата чи веб-камери

7 пер. зн. – маються на увазі публікації, пости, коментарі, фото, конкретних осіб

8 повідомлення на форумі або блозі в Інтернеті

9 це веб-сайт, головний зміст якого — записи, зображення чи мультимедіа, що регулярно додаються

10 мережа пов’язаних між собою за допомогою Інтернету об’єктів, які здатні збирати дані та обмінюватися ними

11 Назва партії

12 Інтернет речі

Автор: Варун Башукарла


  1. Jeff Chester and Kathryn C. Montgomery, ‘The Influence Industry: Contemporary Digital Politics in the United States’, accessed 28 February 2019, https:// ourdataourselves.tacticaltech.org/media/ttc-influence-industry-usa.pdf.
  2. Rose Acton, ‘The Hyper-Personalised Future of Political Campaigning’, CapX, 12 July 2018, https://capx.co/the-hyper-personalised-future-of-politicalcampaigning/.
  3. Issie Lapowsky, ‘Here’s How Much Bots Drive Conversation During News Events’, Wired, 30 October 2018, https://www.wired.com/story/new-tool-shows-howbots- drive-conversation-for-news-events/.
  4. Jamie Susskind, ‘Opinion | Chatbots Are a Danger to Democracy’, The New York Times, 4 December 2018, sec. Opinion, https://www.nytimes.com/2018/12/04/ opinion/chatbots-ai-democracy-free-speech.html.
  5. Fabio Chiusi and Claudio Agosti, ‘The Influence Industry: Personal Data and Political Influence in Italy’, accessed 28 February 2019, https://ourdataourselves. tacticaltech.org/media/ttc-influence-industry-italy.pdf.
  6. Lisa-Maria Neudert, ‘Future Elections May Be Swayed by Intelligent, Weaponized Chatbots’, MIT Technology Review, accessed 4 February 2019, https://www. technologyreview.com/s/611832/future-elections-may-be-swayed-byintelligent- weaponized-chatbots/.
  7. Vyacheslav Polonski, ‘How Artificial Intelligence Conquered Democracy’, The Conversation, accessed 22 January 2019, http://theconversation.com/howartificial- intelligence-conquered-democracy-77675.
  8. Alex Boedigheimer, ‘5 Reasons Why Your Political Campaign Should Use Chatbots’, IMGE, 9 September 2018, https://imge.com/news/5-reasons-why-your-politicalcampaign- should-use-chatbots/.
  9. Deepak Puri, ‘How to Make Fake Friends and Influence People Politically with Botnets’, CIO, 6 April 2017, https://www.cio.com/article/3188011/election-hacking/how-tomake- fake-friends-and-influence-people-politically-with-botnets.html.
  10. Nancy Scola, ‘How Chatbots Are Colonizing Politics’, POLITICO, accessed 22 January 2019, https://www.politico.com/story/2016/10/chatbots-are-invadingpolitics-
  11. Irene Del Carmen Pérez-Merbis, ‘Bots Are More Than “Fake News” Machines’, Chatbots Magazine, 23 February 2017, https://chatbotsmagazine.com/bots-arenot- per-se-fake-news-machines-c62a2fb6f571.
  12. Thomas Maître, ‘Donald Trump Chatbot Experiment’, Chatbots Magazine, 8 November 2016, https://chatbotsmagazine.com/donald-trump-chatbotexperiment- f027b9a1caea.
  13. Del Carmen Pérez-Merbis, ‘Bots Are More Than “Fake News” Machines’.
  14. Neudert, ‘Future Elections May Be Swayed by Intelligent, Weaponized Chatbots’.
  15. Nick Fouriezos, ‘Meet the GOP’s Chatbot and Artificial Intelligence Guru’, OZY, accessed 14 February 2019, http://www.ozy.com/rising-stars/the-gops-chatbotand- artificial-intelligence-guru/92254.
  16. Scola, ‘How Chatbots Are Colonizing Politics’.
  17. Fouriezos, ‘Meet the GOP’s Chatbot and Artificial Intelligence Guru’.
  18. Neil Hughes, ‘Personalized Politician Chat Bots Predicted to Be next Big Thing Targeting Voters’, One World Identity (blog), accessed 06 March 2019, https:// oneworldidentity.com/personalized-politician-chat-bots-predicted-next-big-thingtargeting- voters/.
  19. Neil Hughes, ‘Researchers Seek to Mimic Digital Identities by Analyzing Email, Online Interactions’, One World Identity (blog), accessed 12 February 2019, https:// oneworldidentity.com/researchers-seek-mimic-digital-identities-analyzing-emailonline- interactions/.
  20. Hughes, ‘Researchers Seek to Mimic Digital Identities by Analyzing Email, Online Interactions’.
  21. Hughes, ‘Personalized Politician Chat Bots Predicted to Be next Big Thing Targeting Voters’.
  22. ‘The Eyes Have It | More Effective Political Ads – Discida’, accessed 17 January 2019, https://www.discida.com/2014/09/more-effective-political-ads/.
  23. Hicham Damahi, ‘5 Eye-Tracking Heat Maps Reveal Where Canadians Look When Reviewing Parties’ Websites during the Federal Election’, Mediative (blog), 15 October 2015, http://www.mediative.com/5-eye-tracking-heat-maps-revealwhere- canadians-look-when-reviewing-parties-websites-during-the-federalelection/.
  24. ‘Connecting for Action - Canada Post Neuroscience Report’, International Post Corporation, accessed 28 February 2019, https://www.ipc.be/sector-data/directmarketing/ research-analysis/reports/connecting_for_action.
  25. ‘What Neuromarketing Means for Political Campaigns – USPS Deliver the Win’, accessed 18 February 2019, https://www.deliverthewin.com/whatneuromarketing- means-for-political-campaigns/.
  26. ‘IoT: Number of Connected Devices Worldwide 2012-2025’, Statista, accessed 18 February 2019, https://www.statista.com/statistics/471264/iot-number-ofconnected- devices-worldwide/.
  27. Jordan Lieberman, ‘The Digital Lessons of Election 2018’, accessed 13 February 2019, https://www.campaignsandelections.com/campaign-insider/the-digitallessons- of-election-2018.
  28. Brittney Borowicz, ‘The Internet of Things Is Transforming the Political Landscape’, accessed 13 February 2019, http://blog.gridconnect.com/blog/general/theinternet- of-things-is-transforming-the-political-landscape.
  29. Phil Howard, ‘Politics Won’t Know What Hit It’, The Agenda, accessed 18 February 2019, https://www.politico.com/agenda/story/2015/06/philip-howard-on-iottransformation-
  30. ‘Impact of IoT on Political Systems | Mark Skilton Personal Blog’, accessed 13 February 2019, https://www.markskilton.com/single-post/2016/10/27/Impactof- IoT-on-political-systems.
  31. Borowicz, ‘The Internet of Things Is Transforming the Political Landscape’.
  32. ‘We Launched a Bot to Help Organizations Get People to Their Voting Location’, Chatbots Magazine, 1 November 2016, accessed 12 March 2019, https:// chatbotsmagazine.com/we-launched-a-bot-to-help-organizations-get-people-totheir- voting-location-5c8b4da6b447.
  33. ‘5 Eye-Tracking Heat Maps Reveal Where Canadians Look When Reviewing Parties’ Websites during the Federal Election’.
  34. ‘How Twitter Bots and Trump Fans Made #ReleaseTheMemo Go Viral —POLITICO’, accessed 28 February 2019, https://www.politico.eu/article/ how-twitter-bots-and-trump-fans-made-releasethememo-go-viral/.
  35. ‘Data Politics and the Internet of Things’, Silicon Republic, 21 December 2016, https://www.siliconrepublic.com/enterprise/internet-of-things-ethics-security.
  36. Connected World Staff, ‘Politics in an Internet of Things World’, Connected World (blog), accessed 13 February 2019, https://connectedworld.com/article/politics-inan- internet-of-things-world/.