Досьє виборців: політична інформація про вас

Що таке досьє виборців?

Досьє виборців - це профілі окремих осіб, зібрані в базах даних для використання у політичних кампаніях. У своїй найпримітивнішій формі, досьє виборців виглядають як звичайний список людей, які потенційно можуть голосувати на конкретних виборах. Ці відомості також можна поєднувати з більш деталізованою інформацією, такою як партійна приналежність або історія реєстрацій. У той час як досьє виборців різняться залежно від розробника - чи то посадові особи виборчих органів, чи комерційні організації, або ж політичні партії - вони часто містять публічно доступну інформацію поруч із великою кількістю деталей, отриманих зі сторонніх джерел та опитувань.

У той час як уряди використовують досьє виборців для забезпечення виборчих прав, політичні партії - часто з допомогою консультантів із цифрових технологій або продавців даних - застосовують цю інформацію при розробленні стратегій кампанії. Досьє виборців забезпечують гарну основу для визначення підтримки своїх кандидатів чи причин, так само як і для ідентифікації прихильників і орієнтування на виборців, які ще не визначилися, серед іншого, з метою їх переконання. Контактна інформація також відіграє вирішальну роль в агітаційних повідомленнях, оскільки її можна використати в ініціативах спрямованих на отримання голосів, при пошуку волонтерів і пожертвувань, а також інформуванні та мобілізації прихильників.

Цінність досьє виборців як активу для кампаній значно зросла завдяки розвитку методів збору, аналізу та використання великої кількості конфіденційної інформації. За останні кілька десятиліть, досьє виборців покращились за рахунок розвитку засобів сбору персональних даних та розширилися більш послідовними джерелами даних, ніж базова інформація, почерпнута з виборчих списків. Ці допоміжні відомості допомагають краще розуміти демографічну структуру та виборчі звички осіб. Додаткові дані можуть бути використані при створенні детальних, персоналізованих профілів, які є корисними у прогнозуванні та аналізі. Вони включають в себе останні явки виборця та партійну приналежність - для визначення їх настроїв, - та навіть використання релевантних фінансових відомостей, таких як кредитні звіти, споживчі дані та інші соціо-економічні показники1. Додаткова інформація також допомагає політичним кампаніям пристосовувати повідомлення до індивідуальних інтересів виборців.

image-1-voter-files

Це зображення з GitHub містить данні з реєстру виборців США.


Джерело: https://github.com/pablobarbera/voter-files/blob/master/README.md, 11 Березня 2019 року

Щоб продемонструвати детальність даних, яку пропонують продавці досьє виборців, американська фірма HaystaqDNA надала обов’язковий список політичних питань, які, за їх словами, можна розв'язати завдяки цим відомостям. Серед них , актуальні питання, такі як схвалення політики президента та імміграційна політика, підтримка груп активістів та рухів, як-то Black Lives Matter чи Momentum, а також споживчі звички, наприклад використання додатку для пошуку попутників2. Рамки вподобань виборців, окреслені компанією HaystaqDNA, не лише показують, як сьогодні досьє виборців намагаються оцінити тонкощі настроїв електорату, але й уособлюють зміни в структурі таких досьє: тепер їх розробляють не лише політичні партії, але і датаброкери та консультанти з цифрових технологій; багато з них спеціалізуються на політичних даних. Наприклад, компанія NationBuilder, що займається продажем даних, пропонує безкоштовні досьє 190 млн виборців США, у т.ч. їх телефонні номери, адреси, виборчу історію та інколи адреси електронної пошти, які було отримано в урядових виборчих офісах за значні суми, ще до того як їх стандартизували та розширили. За їх словами, таке доопрацювання дозволяє презентувати комплексну виборчу історію, що відслідковує участь особи у "виборах будь-якого типу... від футбольного клубу до парламенту"3.

image-2-voter-files

Зображення з веб-сайту фірми Haystaq DNA з прикладами даних виборців, які вони пропонують.


Джерело: https://haystaqdna.com/politicalhq/, 19 лютого 2019 року.

Звідки вони отримують дані?

Партії можуть розробити досьє на основі чотирьох джерел: реєстри виборців, опитування та дослідження, реєстри членства в партії, публічні дані, доступні онлайн, чи комерційні дані брокерських компаній.

Реєстри виборців: Ці відомості можна почерпнути з виборчих реєстрів осіб, які голосуватимуть, що зберігаються в місцевих виборчих округах. Наприклад, у Великобританії місцеві реєстраційні служби ведуть два реєстри. Співробітники виборчих органів, політичні партії, кандидати та виборні особи мають доступ до цих даних із "виборчими цілями" 4. Перед виборами чи референдумами реєстри надсилаються партіям для подальшої розсилки агітаційних матеріалів5. Відкритий реєстр, від внесення даних у який громадяни можуть відмовитись, має право придбати будь-яка особа, компанія чи організація з будь-якої мети6. Подібні відомості доступні в багатьох країнах, відрізняючись , в залежності від положень національних законів про захист персональних даних.

Опитування та дослідження: Ці дані збирають завдяки методам спостереження: від простих онлайн опитувань та застосування політичних додатків, до методів на основі використання робочої сили, таких як банківське обслуговування по телефону чи поквартирної агітації. Усе частіше виборці, із якими зв’язуються по телефону, покладаються на такі технології, як наприклад автодозвон. Волонтери зазвичай слідують сценарію та розпитують осіб про їх ставлення до політичних партій, або, під час референдумів, про думки стосовно винесеного на голосування питання, як наприклад легалізація марихуани. Їх відповіді тоді записуються, часто за допомогою спецаліних додатків. Також можуть бути занесені й інші показники, такі як "переконуваність" на основі взаємодії.

Датаброкери: Датаброкери збирають відомості про виборців та створюють профілі за допомогою різних засобів, у т.ч. бази даних виборців, згадані раніше, дослідження та комерційні дані. Ці особи часто пропонують політичним партіям й інші послуги, такі як надання програмного забезпечення для керування базами даних, які називають системами управління відносинами з клієнтами (customer relationship management systems - CRM). Крім впорядкування публічних відомостей для використання в кампаніях, NationBuilder може гарантувати, що база містить актуальні дані та може бути розширена основною інформацією про фінанси, хоббі, інтереси тощо7. Інший надавач послуг, L2, пропонує, окрім основних, відомості про професію, імовірну першу мову та погляди на гострі політичні питання в США, такі як одностатеві шлюби та контроль за зброєю8.

Членство в політичних партіях: У багатьох країнах політичні партії ведуть реєстри своїх членів. Окрім контактної інформації, ці файли можуть включати тривалість членства особи в партії, записи голосів за партійного лідера, історію волонтерства та пожертвувань. Партії можуть вдаватись різноманітних технологічних інструментів, щоб зробити члена партії більш зацікавленим у певній ідеї- подальшого збору інформації про них, у т.ч. через додатки чи опитування в соціальних мережах. У деяких країнах, як наприклад у Кенії, ці відомості необхідно передавати уряду9, тоді як в інших (Великобританія) питання, публікації данних або отриманої статистики, віддано на розсуд партії10.

image-3-voter-files

Знімок екрану з веб-сайту компанії L2, яка пропонує додатки до файлів виборці, на кшталт стилю життя та поглядів на політичні питання.


Джерело: https://www.l2political.com/products/data/voter-file-enhancements/, 11 березня 2019 року.

Трохи прикладів

Чилі: виборчі реєстри в Чилі є вільному доступі онлайн у форматі PDF-документів, відколи місцеві виборчі органи заявили про необхідність такої публічності. База даних містить інформацію про всіх чилійців віком від 17 років. Наряду зі стандартними списками виборців, ці відомості включають імена, унікальні виборчі номери, стать та адреси. У той час як законодавством заборонене комерційне використання цієї бази даних, існують і інші обмеження. Занепокоєння приватного сектору зросло у відповідь на оприлюднення цієї інформації у зв'язку з її недостатнім захистом, та усвідомленням факту того, як легко її можна відтворити11. Крім того, чилійський закон про нерозголошення конфіденційної інформації не завжди був чинним в інших сферах. Будь-яка політична агітаційна група може використовувати ці відомості як основу для формування власних досьє виборців12.

Кенія: Складати досьє політичні партії та кандидати можуть за допомогою різних джерел. У 2017 році Незалежна комісія з виборів і кордонів у Кенії (Independent Electoral and Boundaries Commission - IEBC) провела масову реєстрацію виборців13. Від осіб вимагалося надати їх національні паспорти, відбитки пальців та сфотографуватися у місцевій виборчій дільниці. Пізніше, ці реєстраційні записи оприлюднили, та у друкованій формі та розмістили десь у центрі кожного виборчого округу. Якби кандидат захотів отримати ці дані раніше, він мав би заплатити. Такий варіант став у нагоді, коли оприлюднення було затримане на декілька місяців, а коли нарешті відбулося, то в записах знайшли достатньо багато помилок14.

Канада: Політичні партії в Канаді не підпадають під дію законів про нерозголошення конфіденційної інформації. Таким чином, кожна політична партія володіє досьє виборців без потреби дотримуватися законів, які регулюють збирання інформації підприємствами15. Завдяки розширенню цих джерел даних та розвитку аналітики, партії поділяють виборців на прихильників, опнентів та «тих, хто ще не визначився». Наприклад, Консервативна партія Канади використала ці відомості при розробці шкали від -15 до +15, щоб вирахувати, скільки осіб їх підтримують, тоді як Ліберальна партія має рейтингову систему з рівнями від 1 (прихильники) до 10 (вороже налаштовані)16. У таких дерегульованих умовах практично немає прозорості щодо того, яка саме інформація зберігається в таких базах даних, чи які саме моделі використовуються для остаточного оцінювання ступеня підтримки.

image-4-voter-files

Малюнок шкали консервативної партії, яку застосовують для вимірювання рівня підтримки виборців: від повної підтримки (+15), до опозиції (-15).


Джерело: https://ourdataourselves.tacticaltech.org/media/ttc-influence-industry-canada.pdf, 7 Березня 2019 року.

Великобританія: Кожна партія у Великобританії має свої власні досьє виборців, які значно відрізняються , в залежності від ресурсів та технічної експертизи самої партії. Лейбористська партія має штатне програмне забезпечення, що носить назву Contact Creator і містить дані про вподобання, інтереси, поведінку на виборах та соціо-економічну інформацію17. Contact Creator приймає всі відомості, зібрані по телефону, електронній пошті або завдяки поквартирній агітації. База даних ліберал- демократів, Connect, була розроблена компанією NGP VAN - тим самим розробником програмного забезпечення для обслуговування баз даних, що співпрацювала з Демократичною партією США. Однак, виявилося, що кандидати та партії з меншими ресурсами використовують в рази простіші, самостійно розроблені електронні таблиці Excel для розміщення інформації про прихильників18.

image-5-voter-files

Знімок екрану бази даних виборців Лейбористської партії Великобританії, яка має функцію додавання даних окремих виборців.


Джерело: Лейбористська партія. ‘Contact Creator, The Essentials’, 2017, 11 березня 2019 року.

Як дізнатися, чи є інформація про мене частиною досьє?

Досить важко встановити, яким чином відомості про вас занотовані різними особами та підприємствами, що зберігають, наповнюють та розповсюджують подібні досьє. Партії рідко коли зобов’язані публікувати будь яку інформацію стосовно даних що вони зберігають. Тим не менше, існує декілька джерел, на які можна покластися, якщо ви бажаєте перевірити, як саме представлені ваші персональні дані. Перше джерело - це реєстр виборців. Кожна країна має різні вимоги до виборчих реєстрів, але ті, що є в публічному доступі, як наприклад у Кенії та Чилі, дозволяють легко перевірити, яка саме інформація є загальнодоступною. Подібним чином Великобританія та США зробили основні відомості про будь-якого зареєстрованого виборця публічними. Глибший погляд на повідомлення, отримані від політичних організацій, може додатково вказати на те, які саме було зібрано персональні дані. Серед них пошта та електронні листи, а також візити агітаторів, телефонні дзвінки чи автоматичний дозвон політичними організаціями.

Висновки:

↘ Досьє виборців дозволяють політичним партіям зрозуміти, як саме раціонально використовувати їхні ресурси, оскільки бази даних виборців допомагають з’ясувати, які повідомлення варто надсилати яким особам, залежно від їхньої підтримки, ворожого чи невизначеного ставлення до партії.

↘ Більш детальні бази даних можуть допомогти політичним консультантам забезпечити виборців інформацією, ближчою до їх інтересів, таких як освіта, оточення чи добробут.

↘ Такі досьє дозволяють партіям оцінювати рівень різноманітності у складі членів та зосередити зусилля на сферах, де бракує їх представництва.

↘ TВони також можуть допомогти політичним партіям краще зрозуміти своїх членів, щоби розробити політичні позиції, на основі інтересів місцевих жителів.

↘ Коли бази даних виборців національного рівня доступні всім партіям, це створює справедливе поле для політичної гри; однак, політичні партії, які мають більше коштів, ресурсів та кращу технічну експертизу, здатні розширити основну інформацію більш складними зібраними аналітичними відомостями, що наділяє їх конкурентними перевагами.

↘ Підтримка баз даних оновленими обходиться дорого та забирає час. Саме тому вони можуть містити помилки та застарілу інформацію, як це сталося у випадку з виборчими реєстрами в Кенії19. У Великобританії Лейбористська та Консервативна партії мали проблеми зі своїми базами даних: від постійних перебоїв у роботі до аварій20.

↘ Відомі декілька випадків витоку даних із досьє (або їх отримання незаконним шляхом), що негативно позначається на конфіденційності інформації виборців.

↘ Бази даних - це актив, який тотально різниться залежно від політичної партії. Це може призводити до несприятливих конкуренційних умов, що негативно вплине на розстановку сил та демократичність систем.1

Автор: Ембер Масентайр


1.‘Political HQ’, HaystaqDNA, доступ 19 лютого 2019 2. ‘Political HQ’, HaystaqDNA. 3. NationBuilder, ‘Voter Data and the NationBuilder National Voter File’, доступ 8 березня 2019, https://nationbuilder.com/voter_data_information. 4. Electoral Commission, ‘What Is the Electoral Register?’, доступ 8 березня 2019, https://www.electoralcommission.org.uk/faq/voting-and-registration/what-is-the-electoral-register. 5. Coventry City Council, ‘The Electoral Register and the Open Register | Registering to Vote’, доступ 8 березня 2019, http://www.coventry.gov.uk/ info/8/elections_and_voting/765/registering_to_vote/7. 6. Coventry City Council, ‘The Electoral Register and the Open Register | Registering to Vote’. 7. NationBuilder, ‘Voter Data and the NationBuilder National Voter File’. 8. L2, ‘Data: Voter File Enhancements’, доступ 8 березня 2019, https://www.l2political.com/products/data/voter-fileenhancements/. 9. Grace Mutung’u, ‘Kenya: Data and Digital Election Campaigning’, Tactical Tech, 2018, доступ 8 березня 2019, https://ourdataourselves.tacticaltech. org/posts/overview-kenya/. 10. Noel Dempsey, ‘Membership of UK Political Parties’, UK Parliament, 2018, Numbre SN05125, доступ 8 березня 2019, https://researchbriefings.parliament.uk/ResearchBriefing/Summary/ SN05125. 11. Privacy International, ‘State of Privacy Chile’, Privacy International, January 2019, доступ 11 березня 2019, https://privacyinternational.org/state-privacy/28/state-privacy-chile. 12. Raquel Rennó, ‘Chile: Voter Rolls and Geo-Targeting’, Tactical Tech, 2018, доступ 8 березня 2019, https://ourdataourselves.tacticaltech.org/posts/ overview-chile/. 13. Grace Mutung’u, ‘Kenya: Data and Digital Election Campaigning’. 14. Grace Mutung’u, ‘Kenya: Data and Digital Election Campaigning’. 15. Colin Bennett and Robin Bayley, ‘Data Analytics in Canadian Elections’, Tactical Tech, 2018, доступ 8 березня 2019, https://ourdataourselves. tacticaltech.org/posts/overview-canada/. 16. Colin Bennett and Robin Bayley, ‘Data Analytics in Canadian Elections’. 17. The Labour Party, ‘Tools for Activists’, доступ 8 березня 2019, https://labour.org.uk/members/activist-area/tools-foractivists/. 18. Nick Anstead, ‘Data-Driven Campaigning in the 2015 United Kingdom General Election’, The International Journal of Press/Politics, vol. 22, no. 3, July 2017, pp. 294–313, doi:10.1177/1940161217706163. 19. Grace Mutung’u, ‘Kenya: Data and Digital Election Campaigning’. Mark Pack, ‘More Doubts Raised over Conservative Merlin Campaign Database’, Mark Pack (blog), 5 April 2010, доступ 11 березня 2019, https://www.markpack.org.uk/9471/merlin-database-conservative-party/.